Oko: Novi Zeland - "Najmračniji dan"

Kako je Novi Zeland izgubio svoju nevinost

Brenton Tarant, 28-ogodišnji Australijanac, ubio je 49 ljudi u napadu na džamije u gradu Krajstčerč na Novom Zelandu. Ima i povređenih, a premiijerka te zemlje Džasinda Ardern rekla je da za Novi Zeland ovo bio "najmračniji čas". Ubica je u svom manifestu koji je objavio par dana ranije najavio napad, naveo da ga je inspirisao Anders Brejvik, masovni ubica iz Norveške, te da pokreće akciju protiv "okupatorske sile", pod tim misleći na migrante. Da sve bude bizarnije, izgleda da je imao naklonost prema srpskim istorijskim i epskim junacima, a tvrdi se da se na snimcima pred napad čuje pesma posvećena Radovanu Karadžiću. Među poginulima i povređenima, kako je naveo konzul Srbije na Novom Zelandu, nema državljana Srbije.

Da li je ovo samo delo poremećene osobe koja sebe naziva "etno nacionalističkim eko fašistom" ili je kontekst mnogo širi i govori o sukobu civilizacija?

U Oku govore Abdulah Numan, muftija srbijanski i Zoran Ćirjaković, profesor Fakulteta za medije i komunikaciju.

Emisiju vodi Nataša Đulić Banović 

broj komentara 0 pošalji komentar
Oko Oko

Autor:
Gorislav Papić, Vesna Damjanić, Stevan Kostić, Dragana Ignjić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]