Oko magazin: Slučaj boing

Zašto je prizemljen novi avion i kakve to posledice ima?

Posle udesa boingovog aviona u Etiopiji, u kojem je stradalo 157 ljudi, brojne zemlje obustavile su letove tih aviona nad svojom teritorijom. Iako je u početku govorio da njegov pilot ne treba da bude Ajnštajn, predsednik Sjedinjenih Država Donald Tramp, nakon što je došao do novih informacija, hitno je naredio prizemljenje boinga i u Americi. Kako je došlo do druge nesreće aviona za samo pet meseci, koliko će trajati prizemljenje i kakve su bezbednosne i ekonomske posledice?

Ne zna se tačan broj Srba koji žive u inostranstvu, ali statistika kaže da je mali broj zemalja u kojima ih nema. Kako da se odupru asimilaciji i sačuvaju identitet, jedno je od pitanja koje je godinama otvreno. Ipak, čini se da je odgovor ponekad jednostavan. O Lazarici u Birmingemu, Gardijan je pisao kao o skrivenom dragulju. Šta ta crvkva, već pola veka, znači za srpsku zajednicu, izveštava dopisnik RTS-a.

Igrala je na evropskom prvenstvu pre tačno 65 godina. Pre toga, zbog nje je na terene na Kalemegdanu dolazilo toliko oficira, da legenda kaže kako su tribine izgledale kao da se održavaju sednice ministarstva odbrane. Priča se i da je Ivo Andrić zbog nje redovno posećivao ne samo na utakmice, nego i treninge - pogledajte priču o holivudskoj biografiji Ljubice Otašević.

broj komentara 0 pošalji komentar
Oko Magazin Oko Magazin

Autor:
Gorislav Papić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]