Senke nad Balkanom

Radnim danima, od 20.00 časova, na Prvom programu, repriziramo igranu TV seriju "Senke nad Balkanom", koju su zajednički realizovali Radio-televizija Srbije i produkcijska kuća "Kobra film".

Dragan Bjelogrlić, koji "Senke nad Balkanom" potpisuje kao reditelj ovog puta se predstavlja dramskim trilerom, istorijskom fikcijom čija je radnja smeštena u burni period s kraja dvadesetih godina prošlog veka. Balkan kao prostor u kome se ukrštaju visoka politika, lokalni interesi, kapital i kriminal je ambijent u kome se odigrava ova serija.

Jedne noći, kozak Aljoša ubija sveštenika ruske crkve koji ga je zatekao u pljački dragocenosti sakrivenih u crkvenim zidovima. Mladi inspektor Stanko Pletikosić dobija svoj prvi zadatak - da to ubistvo reši zajedno sa prekaljenim inspektorom i ratnim veteranom Androm Tanasijevićem Tanetom. Stanko zatiče Taneta u kafani, i početak njihove saradnje, čini se, ne obećava. Ljudi generala Vrangela koji su stacionirani u Beogradu, pukovnik Sorokin i kapetan Fjodor Fjodorovič, shvataju da je iz crkve ukradena Vrangelova relikvija, ali to ne priznaju policiji. Na uviđaju u crkvi, Tane i Stanko zatiču krvavu poruku "pozdrav od Tatka". Ta poruka zavodi Taneta i Stanka, ali i Vrangelove ljude, na lažni trag - makedonske krijumčare opijuma...

Insistirajući na atmosferskim kadrovima, rediteljskim i scenarističkim neočekivanim obrtima i dobro izvajanim likovima, Dragan Bjelogrlić nam ovom serijom donosi "postmodernu balkanskog televizijskog prostora".

Pored Dragana Bjelogrlića, koji igra glavnu ulogu inspektora Taneta, u "Senkama nad Balkanom" gledamo i Andriju Kuzmanovića, Mariju Bergam, Gordana Kičića, Miloša Timotijevića, Nenada Jezdića, Marka Živića, Nebojsu Dugalica, Marka Gvera, Žarka Lauševića, Srđana Todorovića... ali i međunarodnu postavku koju čine slavni ruski glumci Aleksandar Galibin i Andrej Zibrov, kao i ovdašnjoj publici dobro poznati glumci iz regiona Goran Bogdan, Bojan Navojec, Toni Mihajlovski i Petar Arsovski.

Scenario za ovu seriju su, prema filmskoj priči Stevana Koprivice, napisali Danica Pajović, Dejan Stoiljković, Vladimir Kecmanović i Dragan Bjelogrlić, a muziku i ovog puta potpisuje Manjifiko.

Kreator serije: Dragan Bjelogrlić
Direktor fotografije: Ivan Kostić
Montaža: Lazar Predojev
Dizajn zvuka: Aleksandar Protić Prota
Kostimografija: Boris Čakširan
Produkcijski dizajn (scenografija): Goran Joksimović Joksa
Urednik serije: Marko Novaković

broj komentara 2 pošalji komentar
(petak, 08. mar 2019, 21:55) - sneki [neregistrovani]

titl

bilo bi lepo kad bi ste ovu seriju titlovali za osobe sa ostecenim sluhom. hvala

(petak, 08. mar 2019, 16:55) - Спасо [neregistrovani]

Препорука

Одлична серија.