Upitnik

Nasilje u učionici

Potresan snimak na kome drugovi zlostavljaju učenicu Tehničke škole iz Aranđelovca poslednji je u nizu slučajeva vršnjačkog nasilja u Srbiji. Zbog čega dete zlostavlja dete? Ko su mladi nasilnici, a ko žrtve i kako im se može pomoći? Da li se škola, roditelji, institucije, celokupno društvo dovoljno bave nasiljem ili se javnost probudi tek kada ono eskalira? Da li smo kao društvo postali tolerantni na nasilje koje nas zapljuskuje sa svih strana - iz medija, parlamenta, fudbalskih utakmica...?    

To su samo neka od pitanja o kojima će govoriti gosti Upitnika: Mladen Šarčević, ministar obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja, Tijana Sovilj, školski psiholog i psihoterapeut i Slobodan Malušić, specijaliste pedagogije.

Autor i urednik emisije je Olivera Jovićević.

broj komentara 9 pošalji komentar
(sreda, 22. nov 2017, 14:11) - anonymous [neregistrovani]

Погрешан утисак

Остаје утисак да се у пракси употребљава говорништво које се у теорији на сва врата омаловажава, што изазива даљу сумњу да постоје проблеми који не могу да се реше без сарадње, проблем је у сарадњи.

(sreda, 22. nov 2017, 12:40) - anonymous [neregistrovani]

Sistemski problem 2

Tipične primere i poražavajuće činjenice smo videli prethodnih dana u svim ovim slučajevima nasilja koji su došli do medija gde vidimo da se odgovorni iz ministarstva gotovo utrkuju da prikriju evidentne propuste škole kroz paljbu prema roditeljima čija krivica nije sporna ali ne i jedina. Time šalju veoma lošu i iritantnu poruku !

(sreda, 22. nov 2017, 12:29) - anonymous [neregistrovani]

Sistemski problem

Samo delimično ste upravu. I ranije je bilo nasilnih filmova i crtanih filmova. Ovde se radi o sistemskom problemu. Ne treba zanemariti pored osnovne roditeljske i odgovornost prosvete koja jednostavno ne reaguje na nasilje u svojim školama ili bar ne adekvatno, gde isto prikriva i time nesvesno i podržava !

(sreda, 22. nov 2017, 10:41) - Јанко [neregistrovani]

Насиље у учионици

Питате се откуд толика агресивност у деци и неким родитељима, а она се, од почетка 90-их до данас, уграђује у њих кроз цртане, а нарочито игране филмове који се могу гледати на свим телевизијама и у било које време. Довољно је на почетку филма написати да "није препоручљиво за узраст испод 12 година" и тиме је све решено.

(sreda, 22. nov 2017, 10:01) - Psyho [neregistrovani]

Analiza

Gospodin Malušić dao izuzetna zapažanja, struka plus iskustvo, to e to ! Ali za njega nema mesta u ministarstvu od teoretičara koji lepo žive od projekata. Nažalost suprotno njemu, nemušta i zbunjena psihološkinja gospođa Tijana, odraz stanja ove službe u školama, čast izuzecima. Ministar dominantan do trenutka pitanja o Aleksi !

(sreda, 22. nov 2017, 09:28) - anonymous [neregistrovani]

Vi ste najslabija karika

Kaže ministar da se ne oseća poraženo, onda malo statistike, kaže i da su roditelji najslabija karika u sistemu. Bio je ministar vrlo rečit, skoro ubedljiv,...do trenutka dok nije pitan kako je moguće da zastari slučaj Alekse !? Da, dao je vrhunski odgovor, ja tada nisam bio ministar !

(sreda, 22. nov 2017, 01:02) - anonymous [neregistrovani]

Verujem

Verujem ja sve ministru prosvete ali takođe znam da su odgovorni u školi malog Alekse i osuđeni zbog zataškavanja nasilja nad njim i dalje na svojim radnim mestima u toj školi...I takoo.

(sreda, 22. nov 2017, 00:50) - Suzana [neregistrovani]

Mrka kapa

Mrka kapa, gospodine ministre!Kada vidim ili čujem da ste najurili iz prosvete odgovorne iz škole ovog mučenika iza Vas, malog Alekse nad kojim su nasilje u školi prikrivali neki vaši prethodnici, onda ću vam poverovati!

(sreda, 22. nov 2017, 00:05) - Roditelj [neregistrovani]

Tema aktuelna ali...

Emisija sa temom aktuelna ali sagovornici pogotovo psiholog škole, nedorečena i nejasna kao u praksi. Ministar pokušava nešto da objasni ali mu nešto teško ide, svakodnevna dešavanja u školama ga demantuju !

Upitnik Upitnik

Autor:
Olivera Jovićević

Emisija Upitnik autora i urednika Olivere Jovićević politički je tok-šou koji otvara sve teme važne za Srbiju i njene građane, bez ambicije da presuđuje ili sugeriše rešenja. [ detaljnije ]