Senke nad Balkanom

U nedelju 22. oktobra u udarnom terminu od 20 časova na RTS 1, počinje emitovanje nove igrane TV serije "Senke nad Balkanom", koju su zajednički realizovali Radio-televizija Srbije i produkcijska kuća "Kobra film".

Dragan Bjelogrlić, koji "Senke nad Balkanom" potpisuje kao reditelj ovog puta se predstavlja dramskim trilerom, istorijskom fikcijom čija je radnja smeštena u burni period s kraja dvadesetih godina prošlog veka. Balkan kao prostor u kome se ukrštaju visoka politika, lokalni interesi, kapital i kriminal je ambijent u kome se odigrava ova serija.

Jedne noći, kozak Aljoša ubija sveštenika ruske crkve koji ga je zatekao u pljački dragocenosti sakrivenih u crkvenim zidovima. Mladi inspektor Stanko Pletikosić dobija svoj prvi zadatak - da to ubistvo reši zajedno sa prekaljenim inspektorom i ratnim veteranom Androm Tanasijevićem Tanetom. Stanko zatiče Taneta u kafani, i početak njihove saradnje, čini se, ne obećava. Ljudi generala Vrangela koji su stacionirani u Beogradu, pukovnik Sorokin i kapetan Fjodor Fjodorovič, shvataju da je iz crkve ukradena Vrangelova relikvija, ali to ne priznaju policiji. Na uviđaju u crkvi, Tane i Stanko zatiču krvavu poruku "pozdrav od Tatka". Ta poruka zavodi Taneta i Stanka, ali i Vrangelove ljude, na lažni trag - makedonske krijumčare opijuma...

Insistirajući na atmosferskim kadrovima, rediteljskim i scenarističkim neočekivanim obrtima i dobro izvajanim likovima, Dragan Bjelogrlić nam ovom serijom donosi "postmodernu balkanskog televizijskog prostora".

Pored Dragana Bjelogrlića, koji igra glavnu ulogu inspektora Taneta, u "Senkama nad Balkanom" ćemo gledati i Andriju Kuzmanovića, Mariju Bergam, Gordana Kičića, Miloša Timotijevića, Nenada Jezdića, Marka Živića, Nebojšu Dugalića, Marka Gvera, Žarka Lauševića, Srđana Todorovića... ali i međunarodnu postavku koju čine slavni ruski glumci Aleksandar Galibin i Andrej Zibrov, kao i ovdašnjoj publici dobro poznati glumci iz regiona Goran Bogdan, Bojan Navojec, Toni Mihajlovski i Petar Arsovski.

Scenario za ovu seriju su, prema filmskoj priči Stevana Koprivice, napisali Danica Pajović, Dejan Stoiljković, Vladimir Kecmanović i Dragan Bjelogrlić, a muziku i ovog puta potpisuje Manjifiko.

Kreator serije: Dragan Bjelogrlić
Urednik serije: Marko Novaković
Scenario: Danica Pajović, Dragan Bjelogrlić, Vladimir Kecmanović, Dejan Stoiljković
Direktor fotografije: Ivan Kostić
Montaža: Lazar Predojev
Muzika: Manjifiko
Dizajn zvuka: Aleksandar Protić Prota
Kostimografija: Boris Čakširan
Produkcijski dizajn (scenografija): Goran Joksimović Joksa
Produkcija: Radio-televizija Srbije, Kobra film
Koproducent: Tomi Salkovski, Stalbel Mišalkov
Koprodukcija: Skopje Film Studio, Radio Televizija Republika Srpska
Izvršna produkcija: Goran Bjelogrlić - Kobra film

broj komentara 22 pošalji komentar
(ponedeljak, 27. nov 2017, 13:29) - Aleksandar [neregistrovani]

Pogresan termin...

Dramski zaplet odlican, istorijska pozadina intrigantna, rezija jako dobra. Ali kasapljenje tela, secenje glava, prinosenje ljudskih zrtava, eksplicitni seks i sl. ne treba prikazivati u terminu za porodicnu seriju... Preporuceni uzrast treba da bude 18+ a ne 12+.

(nedelja, 19. nov 2017, 20:26) - anonymous [neregistrovani]

Maja

Fenooomenalnoo,svaka cast!!!

(ponedeljak, 13. nov 2017, 09:12) - anonymousdijana [neregistrovani]

Senke nad balkanon

Hvala vam na ovoj seriji sto nismo uskraceni!svaka cast Draganu Bjelogrlicu i ostaloj postavi glumaca koju nam je poklonio I sto smo nakon toliko godina opet vidjeliZarka lausevica

(nedelja, 12. nov 2017, 20:21) - Ivana [neregistrovani]

A sta je sa dijasporom?

Molimo Vas da i mi iz dijaspore ne bude uskraceni za emitivanje. Hvala

(četvrtak, 02. nov 2017, 23:38) - Aleksandra [neregistrovani]

Jako dobra

Serija je odlična, glumci još bolji, jedino mi se ne sviđa to sto ima previše scena seksa, sto mi je potpuno nepotrebno za ovu priču

(ponedeljak, 30. okt 2017, 20:36) - anonymous [neregistrovani]

Seka

Oduševljeni smo! Fantastična priča, vrunska režija, sjajni glumci! Spektakl!

(ponedeljak, 30. okt 2017, 08:44) - Nemanja [neregistrovani]

Termin

Serija je odlicna ali termin prikazivanja i repriziranja su totalno pogresni!

(ponedeljak, 30. okt 2017, 06:34) - anonymous [neregistrovani]

senke nad balkanom

mnogo dobra serija.jedina zamerka termin 20.00h.

(nedelja, 29. okt 2017, 22:18) - Vojvodina [neregistrovani]

BRAVOOO!!!

Moćna serija...ovo se očekivalo od Bjelogrlića. Sve pohvale!

(nedelja, 29. okt 2017, 10:47) - anonymous [neregistrovani]

senke nad balkanom

zasto smo mi u dijaspori uskraceni za ovu seriju?