Upitnik

Legalizacija- zidanje Skadra

U Srbiji je 1,3 miliona nelegalno izgrađenih objekata. Zbog čega nijedna vlast nije uspela da stane na put divljoj gradnji i sprovede dugo najavljivanu legalizaciju objekata? Koje su ključne koristi od donetih zakona u ovoj oblasti i šta sadrži budući zakon o legalizaciji o kojem je upravo završena javna rasprava? Na koji način će biti rešeno pitanje svojinskih odnosa nad zemljištem? Na koji način i u kojim rokovima će građani i pravna lica moći da legalizuju objekte i u kojoj meri je legalizacija političko pitanje, o tome će govoriti gosti Upitnika:

Aleksandra Damnjanović, pomoćnik ministra građevinarstva i urbaniza

Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina i

Goran Rodić, stručnjak za građevinu

Autor i urednik: Olivera Jovićević

broj komentara 5 pošalji komentar
(utorak, 18. jun 2013, 23:18) - anonymous [neregistrovani]

odstupanje od gradjevinske dozvole

Molim pitajte goste kako ce se legalizovati objekat kod kojeg je doslo do odstupanja od gradjevisnke dozvole tj. dobijena je gradjevinska dozvola a dozidano potkrovlje. nikada nije dobijena upotrebna dozvola, kako se legalizuje takav slucaj.
hvala

(utorak, 18. jun 2013, 22:58) - Slavoljub [neregistrovani]

Pitanje

molim vas da pitate gospodu u studiju da objasne zbog cega nemogu da se legalizuju objekti koji nemaju prikljucke za struju i vodu a radi se o vikend naselju koje ima vise od 30 kuca sagradjenih od tvrdog materijala.Unapred se zahvaljujem Slavoljub iz leskovca.

(utorak, 18. jun 2013, 20:33) - zoran krstojevic [neregistrovani]

ravnopravnost u legalizaciji

2003 godine sam po tadasnjem zakonu o legalizaciji(kao i nekoliko puta ranije svojevoljno)uredno podneo sve papire za legalizaciju nasledjene kuce stare oko 45 godina u tadasnjoj 2 zoni (Lisiciji potok)i do 2009 niko mi nije trazio nikakva nova dokumenta na uvid. Pocetkom 2009 grad Beograd, menja nasu lokaciju iz 2 zone u EXTRA zonu stanovanja, i par meseci kasnije nas pozivaju da izvrsimo legalizaciju, stim sto nam je sve dazbine obracunao za extra onu, i ispada da sam legalizaciju za kucu od 140kvadrata, garazu 25kvadrata i pomocni objekat 25 kvadrata platio 18.000 evra. U susedstvu su od 2002 do 2009 godine nikle nove velelepne vile i one su dazbine placali prema dotadasnjoj ceni za 2 zonu. Ima li pravde i logike da nove kuce za prodaju plate gradsko gradjevinsko zemljiste manje od nas strosedelaca sa starim i nasledjenim kucama, i hoce li doci do revizije predhodne legalizacije, jer smo stavljeni u neravnomeran polozaj u odnosu na sve druge, da nekazem kaznjeni smo sto smo rodjeni i stanujemo u nekada periferiji, a sada EXTRA zoni stanovanja, da ne govorim da se tacnost i revnost placanja drzavi na vreme ne isplati vec se kaznjava, a aboliraju se oni koji ne placaju ili cekaju bolja vremena

(utorak, 18. jun 2013, 20:24) - Predrag Jovanovic [neregistrovani]

pitanje za goste u studiju

Pitanje za gospodina Rodica:

Da li prilikom legalizacije odredjenog divlje novosagradjenog objekta komisija za legalizaciju mora voditi racuna o urbanistickim pravilima gradnje, tj. udaljenosti objekta od susednih objekata, "izgradjenosti" parcele, otvaranju prozora i drugih ulaza mimo urbanistickog plana ...

Pitanje za sve:

Sta uraditi sa objektom koji je fiktivno dobio dozvolu za adaptaciju, popravku krova, a u stvarnosti je izgradjeno preko 200 m2 i sve to legalizovano (verovatno uz pomoc mita i korupcije)

pozdrav, Predrag Jovanovic, Leskovac

(utorak, 18. jun 2013, 19:39) - anonymous [neregistrovani]

preparcelacija

Molim vas pitajte goste sta je sa zakonom o preparcelaciji? Mi u Novom Sadu ne mozemo nista da legalizujemo sve i da hocemo jer postoji zakon od pre 40 godina, a znamo koliko je izbeglica stiglo u nas grad i sta je sada realnost. Ne postoje takodje novi prostorni planovi, drzava zeli pare, nema zakona a mora da ulaze u infrastukturu i tako se vrtimo u krug.

Upitnik Upitnik

Autor:
Olivera Jovićević

Emisija Upitnik autora i urednika Olivere Jovićević politički je tok-šou koji otvara sve teme važne za Srbiju i njene građane, bez ambicije da presuđuje ili sugeriše rešenja. [ detaljnije ]