Kulturni dnevnik

Nakon prošlogodišnje izložbe "Sava Šumanović: 1 slikar, 10 fotografa, 20 umetničkih dela" u Šidu, savremeni fotografi umetnički izazov i pravo na svoju reminiscenciju imali su u susretu sa slikama Milana Konjovića.

Rezultat je izložba "Milan Konjović: 1 slikar, 15 fotografa, 30 umetničkih dela", koja je otvorena u Somboru u Galeriji "Milan Konjović".

U Leskovcu je otvoren deveti Festival književnosti "Think Tank Town", ove godine pod motom "Mitovi i mačevi" i sa ciljem da afirmiše demitologizaciju. Do 3. oktobra do kada festival traje pored književnih druženja i promocija, planirana su i muzička dešavanja.

Sutra u Domu omladine biće održan prvi Festival Gotik supkulture. Među muzičkim pravcima nastalim u post-pank eri gotik bendovi su poseban žanr, a tek su nove generacije u njima prepoznale istinsku supkulturnu snagu.

"Svetlucanje", "Svetlosna gerila", "Budućnost je sjajna", samo su neki od naslova različitih programa manifestacije "Beograd svetlosti", koja je u toku u Kulturnom centru Grad. Posle pet godina pauze ponovo su se okupili istaknuti domaći i svetski umetnici i dizajneri svetla, predstavnici industrije svetla i sveta nauke, jer je 2015. Internacionalna godina svetlosti.

Poznati glumac Antonio Banderas ovogodišnji je dobitnik počasne nagrade "Goja", koju dodeljuje Španska filmska akademija. On je ujedno i najmlađi glumac koji je dobio nagradu za životno delo, u 54-toj godini života. Tim povodom Institut Servantes organizuje filmski ciklus posvećen Antoniju Banderasu, koji će se prikazivati u Jugoslovenskoj kinoteci.

Čuvena pevačica sa Jamajke, Grejs Džouns, objavila je memoare. Tipično za lik i delo ove divlje mačke i jedinstvene pop ikone osamdesetih, knjiga se zove "Nikada neću napisati memoare".

Nakon serijala dramskih vinjeta "Nešto lepo" koje su nastale iz bogate pisane zaostavštine Slobodana Stojanovića, koje se emituju na našoj televiziji objavljena je i knjiga istog naziva. I serijal i knjigu zajedno su uradili Radio-televizija Srbije i Fondacija "Slobodan Stojanović". Tim povodom gosti Kulturnog Dnevnika su Miloš Stojanović i Katarina Vukobratović, osnivači Fondacije "Slobodan Stojanović"

Urednik: Vojka Pajkić Đorđević.
Realizator: Sanja Redžić.

broj komentara 0 pošalji komentar