Читај ми!

Док је света и века: Мија Крњевац

"Крњевачка лоза" - 43. емисија серије "Док је света и века". Сећање на Миодрага Тодоровића Крњевца, хармоникаша и композитора.

Рођен 10. фебруара 1924. године у Ратарима код Смедеревске Паланке, Миодраг или Мија, како су га сви звали, био је син хармоникаша Александра Тододоровића Крњевца. Поред музичког дара, наследио је од оца и надимак, па је сасвим било довољно да се каже Мија Крњевац и да се зна о ком је музичком таленту реч. Мија је постао изузетан хармоникаш и композитор, а Крњево познато место за које се чуло широм Југославије. Компоновао је преко 150 кола која су неизоставна у репертоару сваког хармоникаша. Његове песме "Јесен стиже рана", "Јеси л' чуо мили роде", "Знаш ли драги ону шљиву ранку", "Бисенија, кћери најмилија" и данас се певају, мада многи мисле да су изворне и да је аутор непознат. Мија се сматра оснивачем хармоникашког живота у Србији. Основао је школу хармонике из које су изашли врхунски уметници, а усавршио је и прсторед за хармонику дугметару.

Миодраг Тодоровиц Крњевац преминуо је 25. септембра 1991. године али је у његовој породици музика остала традиција. Његова деца, син Александар и ћерке Љиљана и Бранка, такође свирају хармонике, а љубав према музици пренели су и на своју децу.

Ауторка: Сандра Милошевић, произведено 2016. године

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво