Читај ми!

Моја лепа Србија-Архитектонски драгуљи Србије

Градови су као људи. Лепо је видети када се дотерају и украсе своје архитектонско лице. Када заблистају неке старе фасаде раскошним украсима и бојама, када засијају снови и дела маштовитих архитекта и неимара.

Тада се градови осмехну и својим житељима и гостима.

Архитектура Ниша је раскошна, разноврсна и сликовито говори о историји и развоју града.

На Тргу Стевана Синђелића архитектонском монументалношћу и лепототм доминирају зграде Народног позоришта и Палате правде, а у непосредној близини су и прекрасне зграде гимназије и основне школе.

Фронтално окренута ка Нишави, положајем, димензијама, стилским карактеристикама и конструкцијом, налази се најмонументалнија и најрепрезентативнија зграда у Нишу. Изграђена је 1887. године, била је седиште Окружног начелства и Моравске бановине, а од 1967. године користи је Нишки универзитет.

Зграда Народног позоришта у Суботици проглашена је спомеником културе од изузетног значаја.

Прави бисер архитектуре, једина у Европи у стилу сецесије, суботичка Синагога, изграђена је за веома кратко време, од 1902. до 1903. Године

Зграда Гимназије у Великом Градишту, која носи име археолога и академика Милоја Васића, рођеног Градиштанца, саграђена је у српско-византијском стилу, 1931. године, по замисли и пројекту архитекте Петра Јовановића.

Градска кућа у Зрењанину подигнута је 1820. године по пројекту пештанског архитекте Јосипа Фишера и дограђена је 1887. године, прекрасним витражима Чеха Едуара Крајцмана, гледа на градски парк.

Најстарија и најлепша зграда у Прокупљу, један од симбола по којима се град Светог Прокопија препознаје, зграда Среског начелства, изграђена је 1911. Године

Аутор: Драган Стојановић

 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара