Читај ми!

Живот и стандарди-Културно склониште

На самом истоку Косова и Метохије смештена је мала варошица Косовска Каменица. Већинско становништво у том месту чине Албанци. Срби су опстали у делу насеља код Цркве Светог Николе.

Пре три године млади су у тој варошици основали свој кутак - Културно склониште. Живот преосталих близу седамсто Срба у тој косметској варошици одвија се у неколико улица. А да би отишли негде морају да се снађу јер немају градски превоз. У таквим условима живе већ осамнаест година. Али нове генерације стасавају и траже промене. Па су зато млади створили место где могу да се проведу, да се радују, али и да уче. Организују ликовне колоније, књижевне вечери, филмске промоције. У Културном склоништу бораве и млади Роми и ту сви заједно сликају али и уче.

Обилазе и древне манастире у близини и у складу с могућностима раде на њиховој заштити. Кажу да би стручњаци из Републичког Завода требало да обиђу неколико локација у том крају, како би се српско културно наслеђе сачувало на најбољи начин.

У тој варошици у једној згради смештене су основна и две средње школе.

До 1999. године у Косовској Каменици живело је више од четири хиљаде Срба. Напори представника локалне самоуправе усмерени су ка томе да се задржи преостало становништво, најпре млади.

Ауторка емисије Светлана Вукмировић

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво