Читај ми!

Живот и стандарди-Културно склониште

На самом истоку Косова и Метохије смештена је мала варошица Косовска Каменица. Већинско становништво у том месту чине Албанци. Срби су опстали у делу насеља код Цркве Светог Николе.

Пре три године млади су у тој варошици основали свој кутак - Културно склониште. Живот преосталих близу седамсто Срба у тој косметској варошици одвија се у неколико улица. А да би отишли негде морају да се снађу јер немају градски превоз. У таквим условима живе већ осамнаест година. Али нове генерације стасавају и траже промене. Па су зато млади створили место где могу да се проведу, да се радују, али и да уче. Организују ликовне колоније, књижевне вечери, филмске промоције. У Културном склоништу бораве и млади Роми и ту сви заједно сликају али и уче.

Обилазе и древне манастире у близини и у складу с могућностима раде на њиховој заштити. Кажу да би стручњаци из Републичког Завода требало да обиђу неколико локација у том крају, како би се српско културно наслеђе сачувало на најбољи начин.

У тој варошици у једној згради смештене су основна и две средње школе.

До 1999. године у Косовској Каменици живело је више од четири хиљаде Срба. Напори представника локалне самоуправе усмерени су ка томе да се задржи преостало становништво, најпре млади.

Ауторка емисије Светлана Вукмировић

 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара