Милунка Савић – Хероина Великог рата, документарни филм

Филм је биографска прича о добитници највише одликовања међу женама учесницама Првог светског рата, о жени која се на фронту борила раме уз раме са српским војницима.

Екранизацији приче претходило је вишемесечно истраживање и снимање у Србији и Француској, с обзиром на то да је Милунка Савић била носилац највиших одликовања обе армије: Златне Карађорђеве звезде са мачевима, Легије части петог степена и Официрске легије части, француског Ратног крста, медаље за храброст „Милош Обилић". Филм није само сведочанство о жени-борцу вредној дивљења, него и прича о жени која је уз своју ћерку одгајила још три усвојене девојчице и одшколовала још тридесеторо деце. Говори се и о улози жена у рату, о неправедно заборављеним женама које су се тада бориле у српској војсци, о Енглескињи Флори Сендс, која је заједно са Милунком Савић била у редовима елитног Другог пука, познатијег као Гвоздени пук.

Снимање филма помогло је Министарство културе, техничку подршку пружило је Министарство одбране и Министарство спољних послова.
Редитељ филма је Ивана Стивенс. Ауторка филма је Слађана Зарић, уредница у РТС-у.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво