Други век – Бора Тодоровић

Иако је волео дда каже да су му позориште и телевизија примарни и да на филму нема довољно добрих улога, Бора Тодоровић (1929-2014) је у седмој уметности био успешан више од пет деценија.

Дебитовао је 1956. код Бојана Ступице у филму „У мрежи", затим је наредне године играо у „Малом човеку" Жике Чукулића да би после осмогодишње паузе заиграо код Јоце Живановића у филму „Горки део реке" и код Миће Поповића у „Роју" и „Делијама". Ипак, прву велику филмску улогу имао је у ратној драми „Кораци кроз магле" 1967. Жоржа Скригина.

И онда следи осмогодишња пауза коју Бора Тодоровић проводи испред тв камера.  Играо је у том славном периоду Телевизије Београд у двадесетак тв филмова и у десет тв серија од којих су многе у аналима телевизије.

И - отела би га телевизија заувек да се нису појавили прашки ђаци. Најпре га Паскаљевић узима за „Чувара плаже у зимском периоду", а потом следе улоге у „Националној класи"," Ко то тамо пева", „Посебном третману"... Нису то биле велике роле, али се памте и у томе је апсолутно Борино мајсторство.
Убрзо је уследио Тодоровићев раскошни филмски серијал: Алекс Росињол у „Мистер Монтенегру", Ђенка у „Маратонцима", Пик у „Балкан експресу", улоге у Балканском шпијуну", „Дому за вешање", "Андерграунду", и коначно у „Професионалцу" и "Светом Георгију". Где је Душан Ковачевић ту је најчешће и Бора Тодоровић коме је и Гордан Михић подарио дивне филмске и тв улоге.

У емисији „Други век" Бора Тодоровић је са скромношћу и поносом говорио о својој филмској каријери, посебно о односу према редитељима, према сценаријима, а нарочито о осећају за меру и тренутак које глумац увек мора да има.

Уредник и аутор је Небојша Поповић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво