Други век – Вељко Деспотовић

У сјајној генерацији филмских сценографа у којој су били Власта Гаврик и Миодраг Николић, и у којој су још Миле Јеремић, Владислав Лашић и наравно, Миљен Крека Кљаковић, посебно место заузима господин Вељко Деспотовић (1931-2013) , архитекта по образовању, филмски сценограф по професији који у скоро шестодеценијском опусу има више од 150 филмова, прегршт телевизијских драма, серија и кратких филмова.

Почео је као сарадник чувеног Миомира Денића, најпре у позоришту а затим и на филму где је пуну деценију занат учио код Жике Митровића, Соје Јовановић, Маријана Вајде, Жоржа Скригина, Владана Слијепчевића, да би коначно, 1964. године први пут био самостални сценограф у дебитантском филму Миће Поповића „Човек из храстове шуме". Исте године радио је и три копродукције : „Олд Шетерхенд", „Дуги бродови" и „На Дивљем западу" који су му донели нова искуства и препоруке за даљу, испоставиће се, веома богату каријеру. Радио је за Ватрослава Мимицу, Душана Макавејева, Вељка Булајића, Слободана Шијана, Александра Петровића, Николу Стојановића,Мирослава Лекића, а у последње две деценије чак пет филмова за Горана Марковића с којим тренутно ради „Фалсификаторе".

У Деспотовићевој интернационалној каријери стоје филмови које је радио за Сема Пекинпоа, Роберта Сиодмака, Џека Кардифа, Нормана Џуисона, Лину Вертмилер, Џона Милијуса.
У емисији Други век Вељко Деспотовић говори о знању и одговорности које је потребно имати да би неко био добар сценограф, о томе да ли више воли да гради куле и градове или ентеријере, о односима са сниматељима и редитељима који умеју да забораве важност сценографије за филмску причу и обликовање карактера. Посебна пажња посвећена је нестајању мајсторских заната неопходних за остварење сценографских идеја, и раду на филмовима Саше Петровића, Горана Марковића, Мирослава Лекића али и сарадњи са младима редитељима попут Стевана Филиповића и Уроша Стојановића.

Уредник и аутор емисије: Небојша Поповић
Редитељ: Владимир Момчиловић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво