понедељак, 10. феб 2020, 16:05
Традиционална јапанска култура: Церемонија испијања чаја, 5-16
Зелени чај су у Јапан донели монаси који су учили у Кини. Веома дуго су га пили само они, али крајем дванаестог века у њему почињу да уживају и ратници – самураји.
Ускоро су чај почели да гаје и у Јапану, где је постао омиљено пиће обичних људи. Крајем шеснаестог века, познати мислилац Сен-но Рикју испијању чаја додао је духовни елемент, па се оно с временом развијало и прерасло у церемонију испијања чаја обојену јапанском традицијом духовног испуњења и задовољства. И дан-данас она представља диван начин да се постигне осећање мира и душевног спокојства.
Овај програм је обезбеђен уз помоћ Јапанске фондације.
Реприза, 11. фебруар у 01:00 и 08:05
Коментари