Гитаријадa-50 година од прве Београдске гитаријаде

Најаве за прву Гитаријаду су почеле у децембру 1965, а два "полуфинала" одржана су 8. и 9. јануара 1966. у Хали 3 Београдског сајма.

 Учествовали су у првој групи: "Беле вишње" Чачак, "Силуете" Београд, "Индекси" Сарајево, "Рубини" Ниш, "Бедуини" Београд, "Динамити" Осијек, "Искре" Београд, Томи Совиљ и "Силуете" Београд. У другог групи свирали су: "Елипсе" Београд, "Бомико" Скопље, "Весели дечаци" Београд, "Идоли" Загреб, "Млади дечаци" Земун, "Смели", Београд, "Пламених пет" Београд и "Кристали". Финално вече је одржано 13. фебруара у Хали 1 Београдског сајма, прва три места су заузели: "Елипсе" са 118 бодова, "Силуете" са 85 бодова и "Пламених пет". Жири је био у саставу: Петар Вујић (Џез удружење), Лола Новаковић (вокални солиста), Васа Белошевић (Џез пијаниста), Вера Олеар (Радио Београд), Есад Арнауталић (Радио Сарајево), Ладо Лесковар (вокални солиста) Јован Хаџи Костић ("Вечерње новости"), Душко Будимировић (ПГП), Зоран Марковић (Вечерње новости) и Драган Јелић (Вечерње новости). Сама Гитаријада дигла је велику прашину. Медији су ниподаштавали то такмичење до самог краја да би на крају попустили. После прве Гитаријаде организују се исте манифестације у великом броју места по целој Југославији. Организатори друге Гитаријаде морали да иду у Градски комитет КП на разговор, после кога су ипак успели да одрже и Другу гитаријаду на којој су победили "Црни бисери" из Београда. Касније, Гитаријада се сели у Зајечар

После пола века, окупили су се у Студију РТС-а учесници и сведоци прве Гитаријаде у свету, а њихово сећање поткрепиће аудиовизуелни записи који су сачувани у Програмском архиву РТС-а. Занимљиво је да се истовремено у Дому омладине Београда организује излозба фотографија са Гитаријаде 1966. Томислава Петернека, коју ће данашњи музичари покушати да озвуче музиком група из тог времена.

Учествују: композитор Зоран Симјановић (Елипсе), музичар Бојан Хрељац (Елипсе), фотограф Томислав Петернек, новинар и уредник Никола Нешковић, музичар Бане Анђелковић (Пламени пет).

реприза, 14. фебруар у 00:15 и 08:15

 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара