Чизмаши

"Чизмаши" дводелни ТВ филм по роману Драгослава Михаиловића.

"Чизмаши" су снажна лирска прича о нижем официру бивше југословенске војске Жики Курјаку, која се протеже од његовог детињства у рударском завичају, преко војничких дана, до тешке депресије, затвора и велеградске луднице.

Курјак је оличење људске доброте, која бива спутана и нарушена околностима у које га живот баца. Кроз потресну причу о нареднику Жики Курјаку и његовом животном путу преламају се неке од кључних историјских околности 20. века, као и судбина јуначке српске војске која постаје део новог система након уједињења и коју тај систем лагано разједа остављајући појединцима да се за њу истински боре и спрече неминовни распад.

Роман "Чизмаши" је, 1983. године, добио НИН-ову награду за роман године, а 1984. био је најчитанија књига у традиционалној анкети Народне библиотеке Србије. Овај роман представља језички бисер српске литературе, који је сценаристички за потребе телевизије адаптирао Ђорђе Милосављевић, један од најбољих и најнаграђиванијих домаћих писаца и сценариста.

Улоге тумаче: Миодраг Драгичевић, Александар Берчек, Слобода Мићаловић, Миодраг Радоњић, Младен Совиљ, Милош Тимотијевић, Александар, Ђурица, Небојша Миловановић, Богдан Диклић, Горан Шушљик, Драган Бјелогрлић, Љубомир Бандовић, Предраг Мики Манојловић...

уредник филма: Марко Новаковић
редитељ: Дејан Зечевић
сценариста: Ђорђе Милосављевић
директор фотографије: Миладин Чолаковић САС
костимограф: Јелена Ђорђевић
сценограф: Зорана Петров
композитор: Ирена Дечермић
монтажери: Лазар Предојев и Милена Предић
тонски сниматељ: Дарко Глишић
дизајн звука: Владан Коки Кораћ
дигитални специјални ефекти: Иван Чолић и Јосип Чолић

делегат продукције РТС: Александар Јанковић
директорк филма: Тања Жежељ Гојковић
извршни продуценти: Милош Аврамовић и Горан Шушљик

извршна продукција: "Еyе То Еyе" за Радио Телевизију Србије 2015. године

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво