In memoriam Беким Фехмију - Широко је лишће

Поводом трагичне смрти једног од најмаркантнијих српских глумца Бекима Фехмијуа (1936-2010), на Сателитском програму РТС-а можете погледати филма "Широко је лишће" у којем је одиграо запажену улогу.

Радња филма се одвија 1943. године, а у центру је партизанска школа у Срему. Млада новинарка добија задатак да сними репортажу о учесницима народноослободилачког рата из овог краја.

Fehmiju-527.jpg Беким Фехмију

У сремском селу среће обичне, једноставне људе. Открива да се ту налазила слободна територија и партизанска школа.

Такође, открива и да су сви јединствено деловали. Дубоко преживљавајући све те догађаје, млада репортерка сазрева, идентификујући се са учесницима револуције.

У филму "Широко је лишће" редитеља Петра Латиновића, поред Фехмијуа глуме Мира Бањац, Љубиша Самарџић, Зоран Радмиловић, Ксенија Мартинов, Душан Јанићијевић и други.

Беким Фехмију

Велика звезда некадашње југословенске кинематографије, Беким Фехмију рођен је 1936. године у Сарајеву. У бившој Југославији овај глумац албанске народности био је велика филмска звезда 60-их и 70-их година.

Завршио је Факултет Драмских уметности у Београду у класи Мате Милошевића 1960. године, а као бруцош је добио улогу у представи "Браћа Карамазови" у Југословенском драмском позоришту. 

Прославио се у црно-таласном филму "Скупљачи перја" редитеља Александра - Саше Петровића из 1967. године, у којем је упечатљиво играо улогу Боре.

Bekim-Fehmiju.jpg Беким Фехмију

За улогу Халил-бега у филму "Рој" Миће Поповића награђен је на Фестивалу југословенског играног филма у Пули.

Публика га је веома волела и као васпитача Жарка у "Специјалном васпитању" Горана Марковића.

Запажене улоге у страним продукцијама 

На листи његових биоскопских и телевизијских улога налази се 45 наслова. Често је играо у европским продукцијама, нарочито у Италији, а опробао се и у америчкој кинематогафији.

Сарађивао је са редитељима Дином де Лаурентисом и Џоном Хјустоном, а партнери на великом платну били су му Оливија де Хевиленд, Ава Гарднер, Дирк Богарт, Шарл Азнавур и друге светске звезде.

Последњи пут се појавио на сцени 1987. године у "Госпођи Колонтајн".

Фехмију се повукао из јавног живота крајем 80-их година. Објавио је своју књигу успомена "Блиставо и страшно" 2001. године. 

Са супругом, такође, глумицом Бранком Петрић има синове Хедона и Уликса.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 25. јун 2010, 17:03) - roni [нерегистровани]

sarmere pocivaj u miru

Vrlo zalosno.Otisao najveci glumac iz bivse YU.Dok smo ga imali nismo se setili njega,sad kad ga nema-hvalimo ga.Takvi smo mi.Balkanski mentalitet.Treba da se stidimo toga.On je bio jedini glumac iz bivse Jugoslavije koji je napravio i zapazenu svetsku karijeru.Cela ex-Jugoslavija bi trabala da bude ponosna na njega.Pocivaj u miru Bekime-najveci sarmer ne samo bivse drzave nego i Balkana.