Читај ми!

Србија на вези

Јубилеј 30 година Новинске агенције „СРНА“

У фокусу данашње емисије је Новинска агенција Републике Српске „СРНА“. По многима ова је медијска установа стуб постојања Српске и окосница информативног система не само тог ентитета Босне и Херцеговине већ и шире, са којим је делила судбину, и са њим заједно расла и заједно напредовала.

Где је и шта је данас „СРНА“, новинска агенција која је пре 30 година израсла у вихору грађанског рата у Босни и Херцеговини, који су јој домети, степен поверења и поузданости њеног извештавања, са којим се изазовима данас суочава, ко су јој новинари, извештачи и сарадници и како извештава. Одговоре на та и друга питања сазнаћемо од в.д. главног и одговорног уредника Агенције Дуње Пашалић.

Прошле недеље у Галерији САНУ одржано је свечано представљање књиге Тихомира Вујичића „Музичке традиције јужних Словена у Мађарској“, а у оквиру свечаности уживо су публици представљена и нека од тих музичких остварења у извођењу мађарских и домаћих уметника. Догађај је пратио наш извештач Владан Ракић и том приликом за емисију разговарао и са директором Српског института у Будимпешти Петром Ластићем, једним од издавача збирке српског музиколога из Мађарске Тихомира Вујичића.

У емисији ћемо се упознати и са једном од најстаријих српских православних цркава у Мађарској, црквом Светог Николе у месту Јегру, где је патријарх Чарнојевић 1690. довео више хиљада српских породица. Данас Срба у овом граду на северу Мађарске уопште нема. Како данас изгледа ова црква, како функционише, ко о њој брине и како се одржавају литургије сазнаћемо из прилога наше сараднице из Будимпеште Диане Кондић Ђурић.

У другом делу емисије гост је сликарка, дигитална уметница, консултант и предавач из области интернет комуникације др Весна Опавски, која је на управо завршеним Фестивалу српске културе у Пули имала изложбу својих радова у Српском културном центру у том граду. Сазнаћемо нешто више о њеним темама екологије и дигиталног записа, као и настојања да укаже на значај повратка природи који је, по њој, лек против отуђења човека данашњице.

На крају емисије видећемо и музички спот Владе Дивљана „Она то зна“, а чији су свеукупни рад и стваралаштво представљени у Пули на већ поменутој манифестацији Фестивал српске културе, документарним филмом „Небеска тема“ о познатом српском и југословенском рок музичару и текстописцу.

Уредници Мирослав Карлица и Нада Вукелић

Редитељка Ерна Глигоријевић