Читај ми!

Трезор

Разговор ветерана, трећа емисија са Верославом Тадић

Политичка штетност, Верослава Тадић, трећи део, Разговор ветерана - Коначно, Верослава Тадић одговара на фамозно питање "ко је кратио Титов говор". О ланчаној реакцији која је затим кренула из Информативног програма ТВБ и ширила се у електронским и штампаним медијима и завршила се смењивањима и оставкама. Смењен је тада Фране Барбијери главни уредник НИН-а; Живота Ђорђевић, заменик гл. уредника НИНа; Александар Ненадовић, главни уредник "Политике"; Мирко Стаменковић, глвни уредник "Вечерњих новости"; Љубомир Вељковић уредник "Економске политике"; Слободан Глумац директор "Борбе".

Тадић говори о мучним редакцијским састанцима и исцрљујућим дневним и ноћним партијским састанцима на којим се месецима расправљало о њој, о грешкама, казнама... Најзад 7. новембра 1972. године објављено је да је Савет РТБ "прихватио оставке досадашњег директора Телевизије Драгољуба Илића и одговорног уредника Информативног програма Верославе Тадић због политичке штетности коментара објављеног у ТВ Дневнику 24. септембра  ове године и донео одлуку да се именовани распореде на нове дужности".

Конкретна последица по професију је била та што је још неколико година трајала забрана њеног појављивања на екрану. Наредних осамнаест година Верослава Тадић, ради у научном програму, ради по свом избору области које до тада нико није радио на телевизији и за свој рад добија више награда на престижним међународним фестивалима.

Учесници: Верослава Тадић, Каменко Катић

Сниматељ Слободан Ратковић, сниматељ звука Драган Ушендић, микроман Владимир Миливојевић, расветљивач Драган Урошевић, монтажер Зорица Благојев, аутори Каменко Катић и Бојана Андрић

Снимано 11.03.2007 у Белегишу, премијерно емитовано у "Трезору" 09.11.2007.  Редакција за историографију

 

У знаку "Писма" и новог Устава, одломак - део из 12. епизоде серије Време телевизије, која је посвећена чувеном Титовом "писму" од 18. септембра 1972. Емисија говори о политичкој ситуацији у земљи и програмској концепцији која је морала одговарати у потпуности ставовима СКЈ. Издвојен је одломак сведочења Верославе Тадић, тадашњег главног и одговорног уредника Информативног програма.

Учесници: Верослава Тадић, водитељ Миливоје Орловић

Сценарио др Мирослав Савићевић, режија Никола Лоренцин

- Произведено 1995, Образовно научни програм; одломак премијерно емитован у "Трезору" 09.11.2007.

 

Сећање на жуљеве - одломак из друге епизоде серије Десет хиљада дана. Након рата земља се ударнички градила радним акцијама. О први радним акцијама на прузи Брчко-Бановићи, Шамац-Сарајево, на изградњи аутопута Београд-Загреб говоре некадашњи бригадири и тадашњи функционери.

Учесници: Растислава Илић, Олга Ракић, Јаша Рајтер, Михајло Швабић, Нинко Петровић

Реализација Верослава Тадић и Дејан Косановић 

Емитовано 1972, Редакција документарног програма

Уреднице: Милена Јекић Шотра, Маријана Цветковић, Бранка Грковић, Бојана Андрић

 

 

 

број коментара 0 Пошаљи коментар