Читај ми!

Србија на вези - портрети: Зоран Богдановић

Као туризмолог, више од сто пута посетио је Кинески зид, Забрањени град, Храм неба... И док су деведесетих година људи са простора бивше Југославије најчешће одлазили на запад, Зоран Богдановић је препознао потенцијал највеће азијске земље! Уместо у Лос Анђелесу, изабрао је да његов дом буде у Пекингу...

Зоран и његова супруга Милена 1997. добијају позив за посао од једног представништва наших фирми у Кини. Боравак је требало да траје неколико месеци, али је трајао двадесет година! 

Данас Богдановићи живе у Београду, али послом и даље везани за Азију, на релацији Пекинг, Хонг Конг, Сингапур, Београд.

Зоран је један од оснивача и председник удружења “Кина и пријатељи” и пословног клуба "Србија – Кина". Био је први делегат Скупштине дијаспоре из те земље. Један је од иницијатора оснивања допунске школе на српском језику која је радила од 2010. до 2017.  

Шта окупља Србе у Кини? Колико Кинези знају о Србији? Која је најпознатија српска песма у тој земљи? Зашто се одлучио за потпуно поверење Кини? Шта је конфучијанско наслеђе?

Зоран нам је причао да је учење кинеског језика и писма права авантура духа, за коју је потребно десет година! Шта је он научио од Кинеза, а шта ми можемо да научимо од кинеске дијаспоре? Зашто је одлучио да између Лос Анђелеса и Пекинга, одабере Пекинг?

Како су се Богдановићи, после 20 година проведених у Кини, уклопили у живот у Србији...

Уредник емисије Тамара Дрезгић