Читај ми!

Час анатомије: Има ли уметност морал?

Главну награду недавно завршеног Фестивала ауторског филма, "Александар Саша Петровић", равноправно су добили филмови "Терет" Огњена Главонића и "Ти имаш ноћ" Ивана Салатића.

Док је за једне Главонићев филм био предмет тумачења у искључиво естетском кључу, други су га, због теме којом се бави, "читали" другачије. Ново издање Часа анатомије расветљава вечито питање односа уметности и стварности у којој она настаје. Тај однос је у дугој историји цивилизације био динамичан, оптерећен тензијама и, у крајњем случају, често одраз дубоког неспоразума.

Уметност претендује на вечност, стварност у којој она настаје често је оптерећена догађајима и појавама који су антицивилизацијски и антихуманистички. Током емисије анализираће се питање о обавези уметника да реагује на врлине али и на мане стварности, да при том остане уметник а његово дело неупитан кандидат за вечност.

Гости су, писац и уметнички директор Фестивала ауторског филма Срђан Вучинић, писац Владимир Кецмановић и продуцент филма Терет, редитељ Стефан Иванчић.

Урднице емисије, Марија Ненезић и Јасмина Врбавац