Читај ми!

Дијалог у троје

Хоће ли се Мирослав Лајчак успети оно што до сада нико из Европске Уније није - да “убеди” власти у Приштини да поштује Бриселски споразум и да формира Заједницу српских општина? Изгледа да ће за дијалог ипак бити потребно троје.

Специјални изасланик Европске Уније за дијалог Београда и Приштине чини се да је отимиста у вези са наставком дијалога након што је посетио оба града и разговарао са званичницима. Лајчак је Приштини поручио да договорено мора бити испуњено, а у Београду изјавио да су циљеви и нормализација односа и приближавање Србије чланству у ЕУ.

Председник Александар Вучић одговара да је Београда увек за компромисно решење,а премијер привремених приштинских институција Авдулах Хоти да се "радује наставку дијалога који ће да доведе до узајамног признања".

Чињеница јесте да се на иницијативу Брисела више говори о наставку дијалога, а очигледно након што је потписан Вашингтионски споразум где је сама Америка заузела став да се нормализацијом економских односа Београд и Приштина могу брже и лакше повезати.

Да ли је пут повезивања заиста лакши преко економије, како да и сама Приштине  почне да примењује Бриселски споразум, колико Србије губи на времену када је реч о евроинтеграцијама, да ли је приближавање  Србије ЕУ искључиво и највише условљено решењем статуса КиМ, колико је урадјено и шта недостаје у процесу ЕУ интеграција и напретку Србије  и како Бриселу разуме пораст евроскептицизма - то су нека од питања о којима разговарамо у Оку. Гости су координаторка Нациналног конвента о Европској Унији Наташа Драгојловић и Милован Дрецун, народни посланик и
бивши председник скупштинског Одбора за КиМ.

О утиску након посете Београду и Приштини, али и даљим корацима Брисела за РТС говори Мирослав Лајчак са којим разговара Наташа Ђулић Бановић.

Емисију води и уредјује Весна Дамјанић.