Србија на вези

Ој, Козаро...

Планина окружена рекама...сама помисао указује на бескрајне природне лепоте, али место на коме се налази одредило је тешку и страдалну судбину Срба на том простору, посебно у Другом светском рату. Историја која се мора знати и памтити. Са тим циљем, пре 12 годинa основано је и Удружење Козарчана у Београду. Вечерас је наш гост председник Управног одбора поменуте организације Раденко Раде Каралић, са којим ћемо разговарати о очувању сећања, традиције и културе козарачког краја.

И баш у том делу Републике Српске, тачније у Костајници недавно је откривен вредан документ који сведочи да је у том месту још 1880. године постојала школа. Прилог су припремиле су колеге из Радио телевизије Републике Српске.

Козарчани су, попут многих других, расути широм света. Један од многих је и чувени сликар и писац Младен Каран који више од две деценије живи и ради у Фиренци, али  често долази у родну Жуљевицу. Поводом Дана Републике Српске, прошле године одликован је Медаљом заслуга за народ. Уметника светског гласа са Козаре, представила је колегиница Тамара Дрезгић у свом ауторском серијалу "Србија на вези-портрети", чији ћемо инсерт видети у вечерашњој емисији.

Козару и Крајину у песми, представиће вокална солисткиња Вида Зец, чланица Удружења Козарчана у Београду.

Неколико минута емисије издвојили смо и за Србе у другом делу Босне и Херцеговине. Наиме, у Чапљини  (ФБиХ) је после 120 година обновљен рад Српског просветног и културног друштва "Просвјета". Овај значајан догађај забележиле су колеге из Радио телевизије Републике Српске.

Уредници Мирослав  Карлица и Нада Вукелић

Редитељ Маја Мандић