ТВ Фељтон: Театар на раскршћу

У Нишу је од 11. до 19. марта прошле године одржано прво издање фестивала балканског културног простора "Театар на раскршћу".

Фестивал има за циљ афирмацију сличности и разлика културног идентитета држава и народа који живе на Балкану, државе Србије и града Ниша као места раскршћа европских и светских путева. Посвећен изазовима и перспективама савременог позоришта "Театар на раскршћу" је усмерен на јачање међународне културне размене, промовисање позоришне уметности и стваралаца, размене идеја и позоришних пракси. Народно позориште Ниш Народно позориште Ниш

Фестивал је на сцени нишког Народног позоришта представио ансамбле из осам земаља, изведено је десет представа, од чега осам такмичарских, а погледало их је око 5.000 људи.

Оливера Милошевић Оливера Милошевић

Током фестивала у Нишу је одржана дводневна трибина на којој су учествовали позоришни ствараоци, еминентни театролизи и позоришни критичари из земље и региона. Наслов трибине био је "Театри Балкана - Сарадња на раскршћу". Разматране су могућности сарадње у овој области. Размена представа, превођење драмских текстова, планирање заједничких продукција, идеја о блаканској фестивалској мрежи, само су неке од тих могућности .

Платформа коју нишки фестивал "Театар на раскршћу" нуди могла би да постане платформа за једно шире промишљање Балкана и културе балканског простора, место где ће се разматрати различитости и водити дијалози о сарадњи.

Емисија прати ту идеју, представља учеснике главног програма и уз велики број саговорника разматра тему балканске културне сарадње.

Аутор и уредник: Оливера Милошевић
Сниматељ: Драган Живановић
Монтажа: Мирослав Николов
Реализација: Марија Средојевић