Странац у Србији: Марија Кампан

Гости документарних емисија „Странац у Србији" ауторке Ранке Јакшић су странци који живе и бораве у Србији. У досадашњим емисијама имали смо прилику да пратимо приче оних који су се затекли у Србији и остали ту да живе.

Једна потпуно несвакидашња прича је у овој емисији. Мариjа Кампан је из села Бикиџу, које се налази на крајњем северу Румуније, у Трансилванији. Дошла је са непуних осамнаест година без знања иједне речи српског и завршеном само основном школом. У Београду је неговала непокретну старицу, а после њене смрти водила једно домаћинство, а у другој породици чувала је двоје мале деце и била прихваћена као равноправни члан.

Маријина исповест набијена је емоцијом. Она се сећа и као да наново проживљава оно чега се сећа: о везаности за децу коју је чувала; о својој првој рођенданској торти у деветнаестој години, о томе како су јој се снови из детињства и маштања о томе да и она иде у школу претворила у стварност, и то управо у Србији... Ввише од тога, и неретко кроз сузе, поклониће Марија у данашњој епизоди Странца у Србији.

Аутор и уредник-Ранка Јакшић

Сниматељи-Петар Вујанић и Милан Станић