Медијска мрежа српске дијаспоре: Спона

Емисија Спона из Беча, уреднице Вере Марјановић, у августовском издању доноси портрет Бојана Читлучанина, врхунског кувара из Беча. Овај млади човек пореклом је из Обреновца, где је од детињства у кухињи посматрао своју баку и уз њу заволео кулинарство. Стручну школу је завршио у Србији, а пре осам година се запутио у Аустрију.

Талентовани Обреновчанин је, радећи у најпрестижнијим аустријским ресторанима, кувао за чувене светске политичаре, глумце и певаче, водећи рачуна о жељама и здравственим особеностима њихове исхране. Увек је добијао само похвале, што га, наравно, чини поносним.

Бојан у кухињи радо експериментише, користи зачине из различитих делова света, дајући храни непоновљиве укусе. Ипак, он се радо враћа јелима на којима је одрастао уз баку и маму, нарочито онима која се све ређе припремају. Да би их сачувао од заборава, уврстиће их у књигу рецепата која би следеће године требало да изађе из штампе. Како каже, књига је намењена домаћицама, као и младим куварима од којих не скрива своје професионално умеће.

Због изразитог талента, иновативности и креативности, што је за кувара од великог значаја, Бојан је добио надимак српски Џејми Оливер. Али, то није све! Познати аустријски кувари нашег Бојана Читлучанина су делегирали у Светску организацију мастер кувара, чије је седиште у Аустралији, где представља државу Аустрију.

Било би неправедно заобићи податак да је Бојан Читлучанин био велика спортска нада. Наиме, у вожњи кануа био је првак Србије, а на разним такмичењима освојио је педесетак медаља. Нажалост, није се опробао на великим међународним такмичењима јер за то није било новца. Но, он је задовољан јер ради посао који воли, а личну срећу му доносе супруга Дијана и трогодишњи син Леон.

Уредник Медијске мреже српске дијаспоре мр Мирјана Раичевић Тасић