Срби и Санкт Петербург

Српска јеванђеља у Санкт Петербургу и сторија о руском генералу и грофу српског порекла Михаилу Милорадовићу

У овој емисији водимо вас кроз две приче које доносимо из Санкт Петербурга, града који је више од два века био престоница царске Русије. Санкт Петербург Санкт Петербург

Камером смо ушли у Националну библиотеку Русије. Показаћемо вам тај, оригинални, 166. лист Мирослављевог јеванђеља, који се веома ретко виђа "уживо".

Мирослављево јеванђеље је највреднији и најстарији српски писани споменик културе из 12. века. 166. лист, од оригинала је одвојен више од 170 година.

166. лист Мирослављевог јеванђеља 166. лист Мирослављевог јеванђеља

Ту смо снимили и Вуканово јеванђеље које је писано на самом почетку 13. века у пећинама изнад Старог Раса, у близини данашњег Новог Пазара. Приближићемо вам и 12 страница, непотпуног Радослављевог четворојеванђеља, са изразито необичним минијатурама.

Дајемо одговор на питање, како су овако вредни српски рукописи доспели до Русије?

Јекатерина Крусељницкаја, Национална библиотека Русије Јекатерина Крусељницкаја, Национална библиотека Русије

У другој причи говоримо о руском генералу и грофу  српског порекла, Михаилу Милорадовићу који је живео од 1771. до 1825. Како је овај Херцеговац, из околине Мостара, доспео у Ермитаж и заузео почасно место у Војној галерији 1812.

Генерал и гроф Михаило Милорадовић Генерал и гроф Михаило Милорадовић

Зашто је чувени фелд-маршал Михаил Кутузов, генерала Милорадовића звао "крилати"? Шта је радио Милорадовић, када је изазивао дивљење код непријатеља, Наполеонових војника ? Како је страдао од руку декабриста 1825. године?

Др Иван Пријма, Тронска сала, Ермитаж Др Иван Пријма, Тронска сала, Ермитаж

Кроз причу о генералу Милорадовићу и две најважније сале у Ермитажу, води нас др Иван Пријма, универзитетски професор српског језика и књижевности и председник Друштва руско-српског пријатељства.

аутор емисије Вера Катанић, Ермитаж, Војна галерија 1812. Aутор емисије Вера Катанић, Ермитаж, Војна галерија 1812.

Аутор и сценариста Вера Катанић

Режија Ернестина Глигоријевић