Магазин Србијa на вези

О Теслиној фондацији из Филаделфије, о духовном и културном центру Срба у Скандинавији, о Фондацији "Мали свет Канаде".

Теслина научна фондација из Филаделфије на управо завршеној конференцији у Београду, угостила је и специјалног госта Марка Алесија, директора последње Теслине лабораторије "Ворденклиф" на њујоршком Лонг Ајленду, која би ускоро требало да постане музеј. Његов долазак је и прилика да се успостави директна сарадња, мост између Музеја Никола Тесла у Београду и будућег у Њујорку. Специјално за "Магазин Србија на вези" говори Марк Алеси, а гост у студију је Никола Лончар, председник Теслине фондације из Филаделфије.

Раде Бубало, Сузана Гвозденовић Пузовић и Драгица Гачић
Раде Бубало, Сузана Гвозденовић Пузовић и Драгица Гачић

Екипа наше емисије је боравила недавно у Шведској, Гетеборгу, где је 25. маја обележено 40 година парохије и 10 година постојања српског храма Свети Стефан Дечански, који је великим залагањем српске заједнице у том делу Шведске откупио некада протестански храм и претворио у православни, српски. Данас је то духовни и културни центар Срба у
Скандинавији који служи на понос свим Србима, али и свима осталима који живе на тим просторима и који га радо посећују као свој дом. Велики број Руса, Украјинаца, Белоруса, Румуна и њихових пријатеља Швеђана, окупио се и на овој свечаности делећи радост окупљања и дружења.

За емисију говоре и његово преосвештенство епископ британско-скандинавски г. Доситеј који је заједно са руским свештеницима, православним шведским и другима, служио свету архијерејску литургију, протојереј ставрофор Драган Мијаиловић, прота Драган, који је и основао парохију пре 40 година и на чију је иницијативу настао овај храм, сада највећи у Скандинавији, као и свештеници који сада воде овај храм.

О активностима Фондације "Мали свет Канада" који стипендирају даровите ђаке и студенте у Србији и Републици Српској, организујући многе културне манифестације у Торонту и широм Канаде, извештава Бранка Диканаовић Трбојевић.

Музички гости емисије, АКУД "Крсманац" и "Сестре Гобовић".

Уредник емисије Сузана Гвозденовић Пузовић

Редитељ Драгица Гачић

број коментара 0 Пошаљи коментар