Ни крива ни невина: Жанка Стокић

Двадесет другог јула 2017. навршава се тачно седамдесет година од смрти Живане Жанке Стокић, најпопуларније глумице међуратних сцена. Тим поводом Радио-телевизија Србије емитује играно-документарну емисију уредника и аутора Александра Гаталице Жанка Стокић - ни крива, ни невина.

Бранислав Нушић и Жанка Стокић, 1925.
Бранислав Нушић и Жанка Стокић, 1925.

Судбина Живане Жанке Стокић већ деценијама је типична за време у којем је живела, низала успехе и на крају страдала. Жанка Стокић била је дива, била је нада хиљада гледалаца. Није престала да воли и увесељава своју публику ни током рата, сматрајући да засмејавање тужних и осиротелих не може бити злочин. Тако, међутим, нису мислили ослободиоци који су је ухапсили само неколико дана по ослобођењу престонице.

На великом процесу, на којем је комичарка први пут плакала, док се њена публика смејала, оптужена Живана Стокић осуђена је на осам година губитка грађанске части и забране играња на позоришним сценама. Истек казне није доживела: умрла је у 60. години у својој кући у Београду.

Емисија Жанка Стокић - ни крива, ни невина говори модерним телевизијским језиком. Поред документарног материјала, жанкиног гласа, забележених песама које је певала, главни део емисије представљају исповедни цитати саме Жанке Стокић који се могу пронаћи у двема њеним биографијама. Њих у емисији говоре четири наше данашње диве, глумице: Светлана Бојковић, Наташа Нинковић, Паулина Манов, и Милена Живановић.

Жанка Стокић
Жанка Стокић

Четири данашње глумице нису одевене нити фризиране као Жанка. Оне се на сцени проналазе у свом свакодневном обличју, а само речју, покретом и кретњом дочаравају најдраматичније сцене из живота Жанке Стокић.

Овај сасвим нов документаристичко-играни приступ гледаоцима ће понудити необичан телевизијски угао одакле могу да баце нови поглед на све противречно што се око Жанке Стокић накупило, све што нас данас тера да преиспитамо њену одговорност и наново је ослободимо, схватајући, међутим, и колико је погрешила.

Осим уредника и аутора Александра Гаталице, у уметничком тиму налазе се редитељ Петар Станојловић, директор фотографије Недељко Малетић, сниматељ Раде Бубало и монтажер Ненад Џодић.

број коментара 0 Пошаљи коментар