На веслу прича: Славко Стаменић (IN MEMORIAM)

Поводом смрти књижевника Славка Стаменића (1961 - 2019) емитујемо његову „На веслу прича" по насловом „Шетач у посети", на РТС Свет

Славко Стаменић, рођен 1961. године у Краљеву, филолог и аутор романа, приповедака, драма, есеја, преминуо је у Дрену код Обреновца, у 58. години живота. Био је врсни приповедач разуђеног тематског распона, у којима се, на трагу Андрића и Киша, бавио судбинама особених појединаца у врло различитим историјским епохама, затим ликовима из библијског и хришћанског предања, али и савременим губитницима југословенске транзиције. Неговао је поетски згуснут стил, али и нарочити смисао за садржаје изван општег занимања, потребу за откривањем нових, необрађених тематских поља.

Осим језика увек саображеног приповедној ситуацији, Михајло Пантић је истакао "упечатљивост, уметнички дочарану пластичност Стаменићевих антихероја". Објавио је књиге прича "Санктус", "Тело у цркви", "Три секунде другога света", "Човјек и човјечица и Господ Бог", "Подари ми лепу смрт", као и кратке романе "Свита", "Смешенија" и "Липо ми је кад је теби лепо". Био је и запажени критичар, приређивач избора из савремене српске поезије ("Бескрајна моћ говора"), из поезије Бране Цветковића, Десанке Максимовић и Драгиње Урошевић. Аутор је неколико уџбеника за основну школу.

О својој причи на веслу Стаменић је у време снимања изјавио: „Никад на реку не идем без поезије. Јер она то јесте. Свако мрешкање, талас, риба која се праћака, дрво које баца хлад, стрма обала, птица у лету... Волим да ходам поред реке, да разменим лепу реч са онима који су, као ја, на реку избегли баш у тај час. Невероватно је колико се људи боље разумеју на води. Опет, страшно је колико ми не умемо да разумемо воду, шта смо све спремни да урадимо природи. Као да јој не припадамо."

Редитељ и продуцент Растко Шејић

 

 

број коментара 0 Пошаљи коментар