Јасеновац изнутра

Документарна емисија поводом годишњице пробоја логораша из Јасеновца

Разговор са хрватским историчаром проф. др Ивом Голдштајном о његовој монографији Јасеновац која је недавно објављена у издању Академске књиге из Новог Сада.

Иво Голдштајн и Ненад Милошевић
Иво Голдштајн и Ненад Милошевић

Двадесет другог априла 1945. године од преосталих 1073 логораша заточених у Јасеновцу III Циглана њих 600, схвативши да ће их усташе сигурно убити, јер су претходних дана вршене ликвидације у Женском логору, одлучило је да покуша да се спасе бегом из логора. Истога дана одлуку да побегну донели су и логораши из Јасеновца IV Кожаре, њих 147. Из прве групе преживело је 117 логораша, а из друге 11.

Иво Голдштајн
Иво Голдштајн

Професор Голдштајн у својој књизи, на готово хиљаду страна износи до сада мало познате чињенице из свакодневног живота у логорском комплексу Јасеновац.

"Јасеновац", омот

Сакупивши изјаве сведока, самих логораша, њихове родбине и пријатеља, извештаје Земаљских комисија СФРЈ формираних одмах после Другог светског рата са циљем да утврде идентитет и број страдалих, затим записника са суђења ратним злочинцима, као и сазнања прикупљена из бројних радова на ову тему, професор Голдштајн написао је књигу која ће, по свој прилици постати референтна, како за будуће проучаваоце највећег логора смрти на Балкану током Другог светског рата, тако за проучаваоце Холокауста.

Укрштајући хронолошку и проблематску линију Голдштајн анализира логор Јасеновац изнутра, укрштајући сведочења и виђења више лица о истом догађају, што ову монографију чини изузетно читљивом и занимљивом, без обзира на тему и велико бреме које она собом носи у односима народа и њихових садашњих држава а који су некада живели у заједничкој држави Југославији.

Ненад Милошевић
Ненад Милошевић

Аутор: Ненад Милошевић

број коментара 0 Пошаљи коментар