Траг у простору: Хладном се водом огрејати

Време у коме живимо, налаже нам другачији поглед на потрошњу и поимање енергије, као и на саме изворе енергије.

Класични извори, попут угља, нафте и гаса, постају све проблематичнији, како због загађења околине, тако и због све веће цене за тако добијену енергију. Неке земље су већ препознале нове могућности. Тако је у Шведској законом регулисана обавеза да се у новоградњама користе обновљиви извори енергије, међу којима су и нискотемпературне топлотне пумпе.

На тржишту, данас већ постоји велики избор таквих топлотних пумпи са одличним техничким карактеристикама, при чему се оне стално побољшавају. У нашим условима, међутим, коришћење оваквих система грејања и хлађења је још увек у почетном стадијуму, а ради се о технологији старој готово читав век, која је значајно унапређена последњих деценија.

Неко је једном рекао да је реч о "јединственом уређају којим је човек надмудрио природу да даје више од онога што се улаже". Уређај са оваквим својством, при чему се у већој мери него уложена електрична енергија, користе обновљиви природни ресурси  данас се све више примењује у свету и ниједан систем грејања нема такав узлазни развој и перспективу.

Аутор и уредник је Милица Барјактаревић

број коментара 3 Пошаљи коментар
(недеља, 16. мај 2010, 16:36) - anonymous [нерегистровани]

Pohvale

Emisija je zaista odlicna,samo tako nastavite.

(недеља, 16. мај 2010, 16:05) - anonymous [нерегистровани]

Srbi, da li ste svesni svog bogatstva?

Mi ne nasledjujemo zemlju od nasih predaka, pozajmljujemo je od nase dece! - izreka americkih indijanaca

(недеља, 16. мај 2010, 13:37) - neko [нерегистровани]

pohvala

Pohvala za emisiju. Drago mi je da je neko u urednistvu smatrao da i ovakvim temama treba govoriti. More problema koji nas okruzuju ne sme da bude razlog da se neodgovorno ponasamo prema nasoj zivotnoj sredini. Savesnom potrosnjom energije, pronalazenjem alternativnih izvora, inovacijama na trzistu, mozemo da pokusamo da ostavimo ovu planetu u prihvatljivom stanju novim generacijama. Nadam se da ce i drzava imati smisla za ovo i da ce se subvencionisati ovakvi vidovi odgovrnog zivota, sto u gradnji, sto u proizvodnji, i naravno u svakodnevnom zivotu.