Читање позоришта: Позоришно царство

О положају и статусу позоришних стваралаца, о мисији Народног позоришта

У средишту епизоде су три позоришне представе чији аутори и протагонисти углавном припадају млађој генерацији позоришних стваралаца. У жанровском погледу, све три се одређују као црне комедије, са елементима водвиља, мјузикла и мелодраме.

Једна од њих у ироничном кључу, тематизује однос према раду и такозваним радним људима и грађанима од псеудо-феудалних и социјалистичко-комунистичких времена до новог доба такозваног либералног капитализма.

Друга, пак, експлицитно тематизује социјални и друштвени положај и статус глумаца, односно "извођача позоришних радова" у времену транзиције и тржишне економије.

Какав је тренутни и какав ће бити будући статус младих уметника, да ли ће такозвано тржишно пословање (рад по уговору, на одређено време) увести ред на ионако већ претрпану и конфузну уметничку и јавну сцену или ће то изазвати нове неспоразуме и појачано деловање такозваних неформалних интересних група и лобија? У каквој је то вези са протестом позориштника против новог закона који их изједначава са администрацијом и бирократијом?

У посебном додатку: репортажа са гостовања Народног позоришта у српским енклавама на Косову и Метохији, непосредно пре инцидента са мобилном телефонијом.

Аутор и уредник Слободан Савић.

број коментара 0 Пошаљи коментар
Читање позоришта Читање позоришта

Аутор:
Слободан Савић

Једини специјализовани ТВ серијал о позоришној уметности у региону, аутора и уредника Слободана Савића, на програму је једном месечно (РТС 2). Емисију можете одложено гледати на званичном Јутјуб каналу Културно-уметничког програма РТС-а. [ детаљније ]