Читај ми!

Зујалица

Овонедељна Зујалица биће у знаку путовања у друге светове. Понекад је садашњост обична и једноставна и није лоше на тренутак побећи.

А ево и предлога како да то најлакше урадите. Књига Висока 1389. Кроз разговор са аутором Александром Станковићем води вас у средњи век да сазнате како су деца у то време живела на нашим просторима. Упознаћете младе јунаке овог романа, Луку, Ђурђа, Мару који су одрасли на селу познавали сеоске кућне послове, помагали у прављењу хране, бављењу стоком, уживали у природи и учили све што им је потребно за одрасли живот у то време.

Девојчице су уз мајке стицале вештине у кућним пословима, а дечаци уз очеве за рад у пољу и са стоком, мада су морали понешто знати и о борби. Један од јунака романа, ЂурЂе, једва чека да порасте и постане витез као и његов отац.

А кад смо код витезова, тј. мачеваоца, имаћете прилику да сазнате све о том лепом хобију или спорту од Јоване Илијашевић. Са правим мачеваоцима тим Зујалице позабавиће се многим питањима о тренирању, сучељавању, али и о витезовима који су се мачевима борили у биткама, двобојима, спашавали лепе даме... А то ће бити и сјајан пут у свет игрица.

Као што многи од вас знају велики број видео игара инспирисан је баш средњим веком и витезовима, али су ипак теме данас врло разноврсне. О томе како настају игрице, ко смишља саму причу, циљ и препреке, ко црта све детаље, а како настају звуци у игрицама знатижељни водитељи Зујалице сазнаће од Михајла Џарила и Растка Новковића.

Ово путовање од прошлих ка модерним временима обухватиће и музику, па ће вредне Зујалице поставити питање како да у музици уживамо када нам при руци нису радио, тв, јутјуб, па ни инструменти. Да тело може да буде средство за музицирање кроз пљескање, пуцкање, певање како то треба радити, а да се притом и добро изиграте откриће чланови групе Alice in the woner band или Детлићи - сјајни уметници Ана Врбашки и Марко Дуњашки. Они ће нас упознати са телесном музиком и тиме како да се уз ритам и забаву бавимо и очувањем природе и преносом поруке о значају екологије.

Нова Зујалица је на програму у суботу 3. децембра, 2022. И не заборавите, све, баш све што сте пропустили кад је у питању Зујалица очекује вас на www.rtsplaneta.rs и на Јутјуб каналу. А шта даље имамо у плану и каква је атмосфера на снимањима увек можете да сазнате на инстаграму, @zujalica_rts

Као и увек емисију је припремила екипа у саставу: уредница Мирјана Поповић, новинарка Јована Р. Николић, млади водитељи Тијана Зилџић, Ирена Зоричић, Растко Ђинђић, Виктор Мустајбашић и Ђорђе Зоричић, затим сниматељ Бранко Срећковић, дизајнер звука Александар Зоричић, монтажерка Ана Франолић и многи други.