Читај ми!

Невидљиви стрип

Невидљиви стрип је документарни ТВ серијал који се бави сценом ауторског и алтернативног стрипа у Србији. Кроз пет полусатних епизода пратимо цртаче, ентузијасте, ауторе сценарија и издаваче који често преузимају вишеструке улоге у припреми и изради стрипова и проналажењу публике за своја дела.

Не угледајући се превише на познате узоре из света популарног стрипа, аутори креирају сопствени стил. Стрип је преузет, отет, киднапован од првобитних узора и дата му је нова намена.

Техника је често скромна а снага израза и лични печат су завладали на територији без правог и признатог господара. У непосредном тону, пратећи саме протагонисте, сведочимо како поједини стрипови настају. Које околности су довеле до настанка стрипа и како изгледа процес рада? Који ликови, не-ликови и анти-ликови настањују стрип табле и куда их води неконтролисана имагинација њихових демијурга?

Серијал је сниман на локацијама у Београду, Панчеву и Вршцу, као и у другим, ничим изазваним местима попут Неготина и Љубљане у којима су протагонисти боравили током својих најчешће летњих, радионичарских и изложбених активности.

Серијал отвара прича о лучоноши невидљивости Данилу Милошеву Wостоку. Стрип аутору препознатљивог стила који је упркос напорима да остане испод радара, за свој рад почео да добија заслужена признања.

Аутор серијала је Иван Мандић. Сниматељ је Марко Марић, монтажер је Срђан Стојановић. Графику је уредила Сања Половина, стручна консултанткиња је Александра Секулић. Музику су поред Кејти Возницки, радили и Владимир Ленхарт и Васја Лебарич.