Читај ми!

Европско првенство у пливању

Од 11. до 17. августа на програмима РТС-а имаћете прилику да пратите 36. Европски шампионат у пливању који се одржава у престоници Италије, Риму. Директни преноси Европског првенства обезбеђени су свакога дана од 18 часова на Другом програму РТС-а.

Рим ће други пут бити домаћин шампионата старог континента, први пут после 39 година - претходно првенство Европе одржано је у Риму 1983. године. На легендарном Форо Италику надметаће се 557 пливача из 46 европских земаља, међу којима ће бити и шесторо српских такмичара.

Србија ће представљати:

Нина Станисављевић у дисциплинама 50 метара леђно и 50 и 100 метара слободно.

Ђурђе Матић у трци на 100 метара делфин стилом.

Никола Аћин на 50 и 100 метара слободно.

Урош Николић у дисциплини 100 метара слободно.

Урош Живановић пливаће на 50 и 100 метара прсно.

Највише се у нашем тиму очекује од сјајног Андреја Барне који ће пливати спринтерске дисциплине на 50 и 100 метара слободно. Због повреде рамена, у нашем тиму нема најискуснијег Велимира Стјепановића. Биће то осми наступ Србије на Европским првенствима од самосталности.

Најбројнију делегацију имаће домаћин, Италија - чак 57 пливача, а следе Велика Британија са 41, те Француска и Пољска са по 30 учесника. Немачка ће имати пливача мање, док Мађари долазе на шампионат са 26 учесника.

Публика ће имати прилику да током седам такмичарских дана види неке од најбољих пливача данашњице, а интересантно је и да ће наша земља покушати да направи ново изненађење и изнедри неко ново име у светским оквирима које би Србији могло донети и шесту медаљу на Европским шампионатима.

Србија је до сада освојила пет медаља на Европским првенствима од самосталности - четири златне и једну сребрну. Коментатори Горан Степић и Немања Матић.