Читај ми!

Траг: Парче неба мог

Како се сеоска огњишта не би угасила и како би радост дечјих гласова оплеменила домаћинства, последњих петнаестак година све чешће се по невесте и снахе одлази у Албанију. Предрасуда је све мање, а потомака све више.

Поражавајућа је чињеница да четвртина села у Србији изумире. Напуштено је 50.000 сеоских домаћинстава. У којима живи 260.000 мушкараца и 100.000 жена старости до 50 година који нису засновали своје породице.

Суочени са истином да ће им се огњишта угасити, времешни родитељи и наследници који су остали на селу, а нису нашли животног сапутника и засновали породицу, одлучили су да нешто предузму. У жељи за простим људским опстанком са посредницима или без њих, последњих десетак година све чешће по невесте и снахе одлазе у Албанију.

О својим недоумицама, тежини такве одлуке и радости коју је донело ново породично окружење у емисији говоре сви чланови породице, родитељи, младићи и њиховe садашње супруге.

До сада је само у Расинском округу на овај начин склопљено око двеста бракова. Све више момака из руралних крајева креће стопама ових људи како би пронашли парче свога неба и сачували ватру на породичном огњишту.

Aутор: Љиљана Раичевић
Mонтажа: Ивана Нецков Грубишић
Сниматељ: Братислав Костић