Читај ми!

Архетип модерне бајке

Живот није бајка али, колико пута сте читајући или слушајући неку бајку, мит или причу, имали осећај мистичне повезаности и поистовећивања са неким јунаком, ситуацијом, судбином? Дубоко урезане исконске слике и симболи, испреплитане у нашем несвесном као праобрасци, имају снажан утицај на нашу личност и живот. Е, то је бајка коју желимо да вам испричамо!

Митови и бајке нам причом казују о општим местима у људској историји, о личним карактеристикама људи које се вековима понављају, као и о типовима међуљудских односа. Ове понављајуће обрасце, Карл Густав Јунг у психологију уводи као појам "архетипова", тј. образаца инстинктивног понашања људи, садржаних у колективном несвесном, који обликују људско понашање универзалним нормама и принципима. Универзални архетипови се препознају као сличности у митовима и бајкама различитик култура а као својеврсни "пра обрасци", имају снажан утицај на то како функционишемо и данас. Као саставни део нашег детињства и одрастања, улога бајки је од непроцењивог значаја за развој и расуђивање личности и због тога их не смемо заобићи или прескочити. То је први сусрет детета са борбом добра и зла. Често сурове и застрашујуће, данас се налазе на мети оних који би да их мењају, ублажавају, чине прихватљивијим уз образложење да се деца плаше, али само као такве бајке шаљу јасну поруку генерацијама које тек стасавају и које ће се поистовећивати са јунацима о којима слушају.

Кроз четири епизоде серије Архетип модерне бајке, у загонетном свету маште и стварности, причаћемо озбиљне приче о архетиповима, симболима, одрастању уз бајке и првим спознајама добра и зла у нашим животима. Како би серију учиниле занимљивом за гледање, трио Сунчица, Ана и Наташа сликом и речу правиле су своју бајку а бираним инсертима дочарале атмосферу "иза седам гора, иза седам мора..." Да све буде још лепше помогли су нам наши најмлађи али најслађи другари, принцезе и принчеви, као и дивна глумица-чаробница Паулина Манов и лепа Грдана и Црвенкапа Катарина Стефановић... Путујући са нама кроз давна, прадавна времена од настанка човековог "пра обрасца" стићићете до најважнијих принципа који нас и у ово модерно доба, враћају до нас самих и обликују као људе.

О тој, тако важној и озбиљној теми у првој епизоди серије говоре психолози, теоретичари књижевности, филозофи, духовници, уметници: проф. др Љиљана Пешикан Љуштановић, протосинђел Иларион Ђурица, проф. др Жарко Требјешанин, др Зоран Миливојевић, др Младен Калпић, Весна Гајевић Видојевић, Радослав Зеленовић, Милутин Поповић и други.

Уредник, Наташа Нешковић. Редитељ, Сунчица Јерговић. Монтажа, Ана Ћурковић.