Читај ми!

ТВ прозор

Данас је Међународни дан музеја

Међународни дан музеја је први пут обележен 1971. године.

Широм света сваке године све више музеја учествује у овој манифестацији. Сваке године Међународни савет музеја (ИКОМ) под покровитељством Савета Европе и Унеска (УНЕСКО) одређује тему ове манифестације те за ову годину гласи "Моћ музеја".

Дајте нам Музеј телевизије! - често се узвикује у Редакцији за историографију која целовит пројекат оснивања Музеја Телевизије у Србији поседује од 1993. а од тада се налази и у архиви Министарства културе Србије. За тим узвиком, најчешће се цитирају речи Бране Црнчевића које је изговорио Зоран Радмиловић 17. апила 1982. у емисији "Петком у 22", а тај снимак се приказује веома често и у "Трезору", мада га наши верни гледаоци и сви они који су стварали програм Телевизије Београд и Телевизије Србије - знају напамет.
"... А кад ће наша ТВ у музеј? Где ми да држимо наше музејске експонате и наше справе и наше људе? Ми изгледа немамо друго решење, осим пензије. Добро, не кажем, пензија није лоша ствар, нема ту ништа рђаво, али зар не би то могло некако да се искомбинује, па да наш заслужни ТВ човек кад оде у пензију, оде директно и у музеј. Мало мазеја, мало пензије живело би се некако. Нормална ствар... Чујем да нема довољно траке и да се наши најбољи ТВ прилози бришу, да би се снимили они најновији. И кад једнога дана будемо хтели ТВ музеј, онда нећемо имати најстарије прилоге него најновије. То ће бити први музеј у свету: Музеј новитета... Зато мислим да је сада време да мислимо о ТВ музеју. Јер једнога дана ако не мислимо данас, неће нас бити нигде, чак ни у музеју."

Музеј Телевизије - Емисија даје хронолошки преглед досадашњих напора за оснивање музеја телевизије, као и изјаве иницијатора за његово стварање. Прву иницијативу о оснивању Музеја телевизије покренуо је редитељ Станко Црнобрња 1988. године; идеју обнављају и комплетирају пројекат Мира Оташевић и Бојана Андрић 1993. године и од тада редовно скрећу пажњу на потребу оснивања ове инстутуције од националне вредности, као и на основну делатност будућег музеја телевизије коју чини прикупљање, класификацију и чување остварења од трајне медијске вредности (домаћу и страну збирку програма), као и поставка предмета, технолошких система, те инсталација из историје телевизије. Пројекти који су ишли ка истом циљу били су програми "Теветеке" и "Трага", свакако и садашњег "Трезора" и најновијег "ТВ прозора" - који су својеврсна поставка виртуелног музеја телевизије.

- Уредник истраживач Весна Игњатовић, реализатор Диана Бошњак, монтажер Зорица Џабић, уредник и аутор Бојана Андрић
- Снимано 18. 4. 2004, премијерно емитовано 18. 5. 2004. у "Трезору"; репризирано 26. 8. 2004, 5. 12. 2008, 29. 3. 2010, 6. 6. 2015, 29. 9. 2015. на РТС 3; Редакција за историографију, уредник Бојана Андрић