Читај ми!

Метаморфозе: Љубомир Симовић

Почиње нова сезона серијала "Метаморфозе" чији је аутор и уредник Оливера Милошевић. Серијал је посвећен домаћим позоришним ствараоцима, најзачајнијим српским глумцима, редитељима, драмским писцима, сценографима, костимографима, ауторима сценске музике.

Свака епизода је са једним од великана српске позоришне сцене који разоткрива своје професионалне тајне и животну филозофију. Све је визуелно богато и илустровано инсертима из представа.

Серијал ће током неколико месеци бити сниман у Народном музеју у Београду, у амбијенту сталне поставке и симболичне везе са позориштем, које повезује различите уметности.

У првој епизоди за Метаморфозе говори песник и драмски писац, академик Љубомир Симовић.

Међу савременим српским писцима, мало је оних који су тако свестрани и плодотворни, а изузетно цењени као што је то Симовић. У његовом обимном и жанровски разноврсном опусу централно место имају песничка и драмска дела. Објавио је петнаест збирки песама и четири драме: Хасанагиница, Бој на Косову, Путијуће позориште Шопаловић и Чудо у Шаргану.

Приказујући у својим делима друштвене и породичне прилике минулог доба, Симовић актуелизује питања индивидуалних слобода, положаја жена у патријархалном свету, немоћи појединца који против своје воље бива увучен у опасне политичке интриге.

Као помни посматрач народа и малог човека у њему својим антологисјким драмама он периферију претвара у епску позорницу, а њене јунаке у важне сведоке универзалног времена. У историју наше драме увео је путујуће глумце, ситне преваранте, просјаке и приградске антихероје, стварајући од њих ликове античке снаге. Говорећи универзалним језиком његове дружине из Путујућег позоришта Шопаловић и кафане Шарган стизале су на позорнице широм света, све до далеких Јапана и Кореје.

аутор и уредник Оливера Милошевић
сниматељи Сима Димитрић и Далибор Вучковић
монтажа Милош Ачански
редитељ Милица Митровић