Читај ми!

Трезор

Наставак разговора снимљен у Спомен музеју, монолог из "Лица" и архивски а/в записи о Андрићу

О причи и причању, У Спомен-музеју Иве Андрића, други део - за други део разговора са Љубомиром Зечевићем, позајмљен је наслов беседе коју је Андрић изговорио после доделе Нобелове награде, у Стокхолму, 1961. године. Ево само неколико реченица из те беседе: "На хиљаду разних језика, у најразличитијим условима живота, из века у век, од древних патријархалних причања у колибама, поред ватре, па све до дела модерних приповедача која излазе у овом тренутку из издавачких кућа у великим светским центрима, испреда се прича о судбини човековој коју без краја и прекида причају људи људима (...) Можда је у тим причањима, усменим и писменим, и садржана права историја човечанства и можда би се из њих могао бар наслутити, ако не и сазнати смисао те историје. И то без обзира на то да ли обрађују прошлост или садашњост..."

- Снимано 19.09.2010. у Спомен-музеју Иве Андрића, премијерно емитовано у "Трезору" 06.10.2010, репризирано 08.03.2016 (РТС 3); Редакција за историографију 

Марија Црнобори из Трезора - Позната је Андрићева и често цитирана реченица: "Звезданог неба и људског лица никад се човек неће моћи нагледати. Гледаш и гледаш, и све је виђено а незнано, познато а ново..." Према кратким Андрићевим причама Лица реализована је позоришна представа, а гледаћете данас монолог Марте који тумачи Марија Црнобори. "... Боре на лицу жене која почиње да стари изгледају као зли печати, јер те боре изазивају код оног који их гледа иста она осећање која их та жена носи. Оне се не могу козметиком сакрити, ни масажом избрисати. У њима увек остаје сенка старења, као што на мраморним и бронзаним бистама по провинцијским музејима увек остане мало прашине у борама лица и наборима одела. Ништа није теже ни страшније него гледати свет око себе очима бивше лепотице. Поглед такве жене у туђим очима, тражи да види само једно: утисак који оставља њена појава. Нигде и никад више безбрижног сјаја некадашњег... Таква је та слика старости..." 

- Улога: Марија Црнобори
- Писац Иво Андрић, сценограф Стојан Ћелић, костимограф Божана Јовановић, избор текста и редитељ представе Олга Савић; редитељ ТВ преноса Славољуб Стефановић Раваси
- Снимак позоришне представе ЈДП, сцена "Бојан Ступица"; позоришна премијера 24.09.1972, премијерно емитовано 11.02.1974, реприза у "Трезору" 01.04.2002; 23.02.2016 (РТС 3)

Слике из живота Иве Андрића, први део - Током живота књижевника и нобеловца Иве Андрића ниједан телевизијски студио ЈРТ-а није снимио целовиту емисију са Андрићем или о Андрићу. Желећи да то надокнади уредник у Драмској редакцији ТВБ, Мирослав Караулац потражио је све доступне филмске и тонске материјале сачуване у нашим телевизијским и филмским центрима и на тај начин сачинио "портрет који недостаје" у дужини од 90 минута, који "Трезор" приказује у два дела. Кроз Андрићеве друштвене активности, посете градовима за које је био највише везан: Травник, Вишеград и Сарајево и кроз неколико сачуваних кратких интервјуа, аутор покушава да оствари један накнадни сусрет са великим писцем. Емисија је реализована захваљујући: Андрићевој задужбини, "Филмским новостима", Документационим службама ТВ Сарајево, ТВ Загреб, ТВ Љубљана, ТВ Београд и Фонотеци Радио Београда.

- Аутор Мирослав Караулац, организатор Гавра Азиновић, секретарица режије Љиљана Страхињић, монтажер Јелица Иватовић
- Премијерно емитовано 16.10.1981, Редакција из културе, уредник Зора Кораћ; репризирано у "Трезору" 06.10.2010, 08.03.2016 (РТС 3)