Читај ми!

Приступачан програм: Породични кругови - Вршњачко насиље (СЗЈ)

Вршњачко насиље у школама постало је масовна појава. Истраживања говоре да је 2/3 деце доживело неки облик насиља од својих другова.

Насиље не мора бити само физичко, гурање, туча него и избацивање из групе, давање увредљивих надимака и тзв "прозивање". Многа деца трпе насиље и пате, а да то никоме не пријављују. У Министарству просвете кажу да је истраживање које је спроведено у школама 27% деце изјавило да у школи има оних којих се плаше да ће их повредити и малтретирати. Дечаци су склони физичком, а девојчице социјалном насиљу.

У великом порасту је и дигитално насиље међу ђацима.

Посетили смо школу Филип Филиповић у Београду где се спроводи програм „Школа без насиља", где су нам директор, наставници и ученици говорили како спроводе овај програм и које резултате постиже.

Саговорници у емисији наводе да су узроци насиља базирани у дисфункционалним породицама, лошем ТВ програму који приказује превише насиља и лош систем вредности који је успостављен у друштву, као и лош пример одраслих који се такође често насилно понашају.

У емисији говоре: координатор јединице за превенцију насиља у Министарству просвете Биљана Лајовић, директор школе Филип Филиповић Душан Кићовић, координатор програма за младе UNICEF-а Јелена Зајегановић Јаковљевић као и наставници и ученици школе Филип Филиповић.

Аутор емисије: Јелена Радованов Живановић
Редитељ: Рамадан Демировић
Обрада: редакција Актуелности