Читај ми!

Тајне службе Србије

Последња, двадесета епизода серије "Тајне службе Србије", говори о раду служби безбедности осамдесетих година и непосредно пред грађански рат у Југославији. Гледаоци ће имати прилику да виде када је почело разбијање Југославије, ко су организатори и извршиоци и шта су службе безбедности радиле у тим условима. Зашто је војна служба безбедности остала усамљена у спречавању паравојног организовања и илегалног наоружавања?

Ко је осмислио да разбијање крене са Косова и Метохије и какву је улогу имала албанска обавештајна служба "Сигурими"? Шта је суштина оперативне акције "Хоризонт" и како је војна служба откривала албанске илегалне групе у ЈНА и спречавала тровање хране, убиства војника и старешина и друге облике терористичког и саботажног деловања? Какву је улогу имала албанска емиграција и страни спонзори албанског сепаратизма?

У вези са разбијањем Југославије, посебну пажњу гледалаца привући ће сукоби војне и хрватске службе безбедности који су почели након одлуке хрватског руководства да се отцепи од Југославије и крене у рат са ЈНА која је била једина препрека на том путу. Шта је суштина оперативне акције "Штит" и шта је радила Хрватска да БиХ увуче у рат?

О чему су разговарали шеф војне службе Александар Васиљевић и Алија Изетбеговић и да ли је војна служба имала доказе да се Бошњаци спремају за рат.

Гледаоци ће имати прилику да виде како је откривен и какву је улогу имао Меморандум САНУ и како је настала хумореска "Војко и Савле". Посебно је интересантно какву су улогу имале службе безбедности у ова два догађаја.

На крају серије гледаоци ће видети како је разбијен безбедносно-обавештајни систем социјалистичке Југославије и шта значи када службе безбедности остану без политичке подршке.

У играном делу ове епизоде биће приказан рад војне службе безбедности на спречавању паравојног организовања и илегалног наоружавања у Хрватској. Глумци Владан Гајовић и Павле Јеринић појављују се у улогама официра војне службе безбедности.

Продуценткиња серије "Тајне службе Србије" је Данка Милошевић. Аутор сценарија је генерал Светко Ковач, а наратор глумац Тихомир Станић.