Читај ми!

Тајне службе Србије

Како и када је настала југословенска непријатељска емиграција и које су њене најважније терористичке активности, тема је деветнаесте епизоде документарно-игране серије "Тајне службе Србије". Посебно су наглашени терористички акти у Београду 1968. године, као и убиство амбасадора Роловића у Стокхолму 1971.

Кроз приказ акције "Радуша", која се односи на откривање и уништавање убачене усташке терористичке групе у Југославију 1972. године, биће приказани пропусти и слабост југословенског безбедносно - обавештајног система у супротстављању терористичкој делатности.

Посебну пажњу привлачи "случај Стјепана Ђурековића", високоплаћеног агента БНД-а, кога је војна служба пратила без знања хрватске службе. Њега је савезна служба државне безбедности планирала да отме у Немачкој. Ђурековић је убијен и остале су дилеме ко је наредио, организовао и извршио његово убиство. У оквиру овог случаја приказани су односи југословенских и немачких служби и хрватске непријатељске емиграције, као и односи унутар југословенских служби.

У оквиру ове епизоде биће приказана разлика у деловању усташке и четничке емиграције, првенствено у односу на терористичку делатност. Гледаоци ће да сазнају и какву су улогу имале америчка и британска обавештајна служба на формирање српске непријатељске емиграције, конкретно на формирање и активности Српског ослободилачког покрета Отаџбина - СОПО.

У играном делу биће приказана судбина једног од организатора СОПО, Андрије Лончарића, који је као амерички обавештајац тајно убациван у Југославију, ухапшен и осуђен на смрт. Игром случаја казна му је преиначена. У овој епизоди играју глумци Радомир Николић и Бојан Кривокапић.

Продуценткиња серије "Тајне службе Србије" је Данка Милошевић. Аутор сценарија је генерал Светко Ковач, а наратор глумац Тихомир Станић.