Читај ми!

Виртуози В4+ Свирамо заједничким језиком

Дошао је дан коначне одлуке - ко ће победити у суперфиналу такмичења "Виртуози" В4+?

Сви такмичари имају прилику да наступе пред светском музичком звездом - чувеним тенором и диригентом - Пласидом Домингом.

У овој епизоди сазнаћемо ко су победници - из сваке земље биће по један победник - укупно њих пет - из Чешке, Словачке, Пољске, Мађарске и Србије.

Већ неколико седмица уназад публика у Србији има прилику да ужива у наступима младих музичких талената, прво њих тридесет из Србиje који су ушли у ужи избор за аудицију за такмичење "Виртуози", а затим одабраних двадесет из пет земаља: Пољске, Чешке, Словаче, Мађарске и Србије.

Сви они су фантастични млади људи који освајају жири и телевизијску публику својим шармом и наступима, који се заснивају на таленту и великом раду.

Телевизијски шоу програм "Виртуози" на прави начин промовише и популарише класичну музику и мотивише младе генерације да се посвете овој уметности.

После аудиција у студију 8 Радио-телевизије Србије у Кошутњаку, за одлазак на такмичење у Будимпешту изабрани су: Кристина Васић осмогодишња саксофонисткиња, Лана Зорјан једанаестогодишња виолинисткиња, Петра Спасојевић петнаестогодишња пијанисткиња и Вук Вукајловић петнаестогодишњи гитариста.

По оцени жирија, после наступа у два полуфинала, у финале су ушли Кристина Васић и Вук Вукајловић.

У трећој епизоди, под називом Матер клас, жири није оцењивао десет одабраних финалиста - по два из сваке земље, већ ће их слушао и давао савете. То је била ревијална емисија са пуно забаве у којој је у једном делу, као гост наступио и прошлогодишњи члан жирија, светски познати пијаниста Ланг Ланг.

У суперфиналу од десет финалиста из пет земаља учесница, биће изабран по један победник из сваке земље.

Чланови жирија су: Ерика Миклоша - оперска певачица из Мађарске, Габријела Бохачова - оснивач Aгенцијe за таленте "Арт Мјуз" из Чешке, Петер Валентович - словачки пијаниста и диригент, Алицја Венгожевска - пољска оперска певачица и директор Варшавске камерне опере, а представници Србије су Немања Радуловић - наш прослављени виолиниста у прва два полуфинала и Силвана Грујић - пијанисткиња и музиколог, одговорни уредник Музичке редакције РТС, у епизоди Мастер клас и у суперфиналу. Супер жири у суперфиналу биће велика светска звезда, оперски певач и диригент - Пласидо Доминго.

Водитељи свих вечери су Ида Новаковска - позната пољска ТВ водитељка и Томас Готшалк - светски позната звезда немачке телевизије.

Емитовање:
Суперфинале: Петак 18.12. РТС 2 22.05,
реприза недеља 20.12. РТС 2 и РТС Класика 20.00