Трезор

О међунардном филмском студентском кампу "Интеракција"

Петнаеста Интеракција - Међународни студентски филмски камп одржан је ове године онлајн, као и многе друге манифестације у години пандемије. То је била прилика да се организатори критички осврну на све претходне године и да задовољни закључе да су резултати петнаестогодишњег рада више него успешни. Тронедељни камп за петнаест студената филмске уметности који долазе из целог света Пожегу, упознају се међусобно и у обиласку Западне Србије, бирају тему за свој документарни филм, снимају, монтирају и приказују у Пожеги и Београду, на крају боравка у Србији. Ту су и гостујући редитељи и професори из разних земаља, ту су и уобичајне активности сваког кампа, музика, спорт, излети, али и прилика да сваки студент представи културу земље из које долази. Но, у свему томе најважније је стваралаштво студената и заједнички рад на документарним филмовима. О томе како је све почело, како се активности кампа мењају и шире, шта је ИнерАкција, ИнерДок и ИнтарВидеоАкција, ко финансира, ко помаже и волонтира, говори оснивач Интеракције Дејан Петровић, редитељ и директор Независног филмског центра ФИЛМАРТ, у Пожеги.

- Учесници: Дејан Петровић, редитељ; саговорник Бојана Андрић

- Уредник истраживач Маријана Цветковић, сниматељ Душан Живковић, асистент Саша Тодоровић, сниматељ звука Миљан Грубановић, расветљивач Небојша Милосављевић, организатор Гордана Грдановић, графичка обрада Милена Марковић, монтажер Нада Додиг Зилџић, уредник Бојана Андрић

- Снимано 10.09.2020, премијерно емитовање; Редакција за историографију

Избор филмова са досадашњих Студентских филмских кампова

Чвор - Након више од једног века, фабрика текстила у Ужицу престала је са радом, оставивши за собом раднице које у филму евоцирају успомене на лепе тренутке, али и на нељудске услове рада у фабрици. Овај документарац покушава одговорити на питање да ли је један избор заиста избор.

- Учесници: Гина Божић, Милеса Мићић, Рада Бошњаковић, Драгана Каплановић, Милојка Ђурић, Радојка Радовић, Деса Стефановић, Бранка Милић

- Сценариста и редитељ Дарко Соковић (Србија), директор фотографије Таина Галис (Велика Британија); сниматељ и дизајнер звука Бруно Диас (Португалија), монтажер Ненад Пирнат (Србија)

- Произведено 2006, Филмарт, Академија уметности БК, Академија уметности Нови Сад; премијерно приказано на 1. интеракцији, 2006; премијерно емитовано у "Трезору" 31.01.2013

Осамдесет динара - У потрошачком друштву данашњице, жене ужичког краја доносе храну на пијацу коју производе својим рукама. Аница , једна од њих, "бежећи" од кућне свакодневице проналази утеху на пијаци, делећи пијачну тезгу са осталим женама које јој на тај начин постају друга породица.

- Учесници: Аница Стефановић, Ванеса Пантелић, Славица Супуровић, Нада Мандопарић, Мара Перишић, Стеван Стефановић

- Сценариста и редитељ Inma de Reyes (Шпанија); директор фотографије Benjamin Garay (Аргентина); сниматељ и дизајнер звука Ahmed Karem (Египат); монтажер Maha Moussa (Палестина); организатор Милица Јокић (Србија)

- Произведено 2018, Филмарт; премијерно приказано на 13. интеракцији; премијерно емитовање у "Трезору

Никог није брига - Након Другог светског рата у бившој Југославији, већина људи са села напуштали су своја домћинства мигрирајући према градовима, запошљавајући се у фабрикама које су отваране, у потрази за бољим животом. Неколико деценија касније, транзиција и приватизација фабрика су учиниле да су људи изгубили посао, а села напуштена. Филм је сниман у Пожеги.

- Учесници: Тома Ковачевић, Драгослав Јотић, Ђорђе Стевановић, Милован Стојковић, Сретен Илић, Миљета Ковачевић

- Сценариста и редитељ Wolfram Huke (Немачка); директор фотографије Драган Милутиновић (Србија); сниматељ и дизајнер звука Cezar Iulian Enache (Румунија); монтажер Christina Damgaard Oster (Данска); организатор Ана Опачић (Хрватска)

- Произведено 2010; премијерно приказано на 5. интеракцији; премијерно емитовано у "Трезору" 31.01.2013

Хелијум - Млади и рат, млади и љубав. Млади који не могу да побегну, али ако би и могли, не би имали појма куда да оду. Млади и њихов немир. Размишљања младих о Србији у којој су одрастали деведесетих. Филм је сниман у Пожеги.

- Сценариста и редитељ Giuseppe Schettino (Италија); директор фотографије Миона Боговић (Немачка); сниматељ и дизајнер звука William Whitwham (Канада); монтажери Марија Матовић, Иван Тановић (Србија); организатор Ненад Тесла (Србија)

- Произведено 2008; премијерно приказано на 3. Интеракцији; премијерно емитовано у "Трезору" 31.01.2013