In memoriam Јиржи Менцл

Познати чешки редитељ радио је и у Народном позоришту у Београду.

У знак сећања на славног редитеља, Редакција за културу и уметност репризира епизоду серијала Читање позоришта која је снимљена 2007. године током припрема представе Веселе жене виндзорске у Народном позоришту. Пре тринаест година, аутор серијала једини је имао ексклузивно право да прати рад на овој представи, од прве пробе до премијере.

У емисији Јиржи Менцл говори о свом интересовању за комедију, о томе зашто не верује да врхунска уметност по правилу мора да буде „озбиљна" и да по сваку цену саопштава неку поруку, зашто је у свом раду највише био заинтересован да покаже смешне стране човекове личности, зашто је дуго држао читајуће пробе и како је изашао на крај с „неозбиљним" српским глумцима.

Емисија обилује бројним документарним снимцима са проба на којима је Менцл показао раскошна глумачка умећа, снимцима договора редитеља са глумцима, сценографом и костимографом, детаљима из кројачке и других радионица Народног позоришта.

Гледаоци ће имати прилике да виде и сусрет познатог редитеља са нашим драмским писцем Душаном Ковачевићем, атмосферу у глумачком салону неколико минута пре премијере и друге екслкузивне детаље које је забележила камера РТС-а.

Јиржи Менцл је добитник бројних признања за редитељски рад, међу њима су Оскар и Златни медвед, и словио је за једног од најутицајнијих европских редитеља.

Аутор и уредник: Слободан Савић

Читање позоришта Читање позоришта

Аутор:
Слободан Савић

Једини специјализовани ТВ серијал о позоришној уметности у региону, аутора и уредника Слободана Савића, на програму је једном месечно (РТС 2). Емисију можете одложено гледати на званичном Јутјуб каналу Културно-уметничког програма РТС-а. [ детаљније ]