Мира Адања Полак: Ексклузивно

Човек за сва времена - Шимон Перес

Сећам се да је разговор са Шимоном Пересом био мој најтежи интервју до сада, јер сам га жарко желела, а онда села, као ђак, преко пута човека чија је политичка каријера тада била дуга 68 година.

Интервјуисала сам га годину дана пре него што је умро у 94 години. Био је то човек мудрости и знања из чијих дела се и данас учи.

Два пута је био премијер Израела и министар у 12 влада своје земље.

Током интервјуа сам желела и да нешто научим о дуговечности и мудрости.

И данас сам свесна и знам да је интервју добијен упорношћу, великом жељом, добрим дугогодишњим контактима са људима који се баве светском политиком и стратегијом, а то су Пересови пријатељи из детињства. Њих није могао да одбије.

Памтим Пересове реченице: ''Ниједна земља не може да заустави историјски ток. Док трагам за миром у нама и са нашим суседима, свет се потпуно мења. Данашњи проблем за вас и нас је како да усвојимо тај нови свет. Свет потпуно нов."

Говорио је јасно и мудро и објашњавао ми да ако човек савлада у животу своју мајку - да је онда савладао читав свет. Та реченица ми и данас звони у ушима.

Ја са Пересом нисам правила интервју. Имала сам ту част да разговарам, а тај разговор је занимљив и гледаоцима.

И дан-данас ми звоне његове речи... ''Слушам доста и читам - говорио је Перес, посматрам људе и покушавам да размишљам унапред. У следећих десет година највећа открића биће везана за људски мозак, говорио је. Људски мозак је најпрецизнији инструмент који постоји на свету.

Емисију понављам као ону из које се много тога може научити.

Ви и Мира Адања-Полак Ви и Мира Адања-Полак

Аутор:
Мира Адања-Полак

У емисији"Ви и Мира Адања-Полак" гости су личности из света науке, културе, политике, уметности и бизниса. [ детаљније ]