Петнаест минута - Масакр у Двору

Дански документарни филм „Петнаест минута - Масакр у Двору" бави се давно заборављеним ратним злочином почињеним за време „Олује".

Осмог августа 1995. у Двору на Уни, на само неколико метара од данских војника, убијено је најмање деветоро цивила који су због бомбардовања Петриње током „Олује" евакуисани из психијатријске болнице у Двору на Уни. Током пушкарања између Срба и Хрвата у Двору, непознати војници ушли су у школу у којој су били ови, махом и физички хендикепирани, људи и из непосредне близине убили деветоро, а заробили и у непознатом правцу одвели још њих троје.

Ликвидацији су сведочили дански војници који су желели да отворе ватру на убице, али им командант данског кампа Јирген Колд то није дозволио. Управо он, двадесет година касније суочава се са својом одлуком да не заштити болесне цивиле. Истражитељ тог ратног злочина, такође Данац - Вили Бегелунд, са њим прати траг злочина и покушава да реши један од ретких нерешених случајева у својој каријери.

У филму њих двојица разговарају са српским и хрватским генералима који су у то време били у Двору на Уни, породицама жртава, али и онима који су болеснике последњи пут видели живе. Поред њих, мишљење о злочину дају и дански војници који су били очевици масакра.

Аутори филма су Георг Ларсен и Каспер Ведсманд, а помоћни редитељ и истраживач у филму је новинар РТС Владимир Банић који се раније бавио овим злочином.